Stillbild ur tv-sändningen från utskottsförhören med Mark Goldring i London på tisdagen.
Stillbild ur tv-sändningen från utskottsförhören med Mark Goldring i London på tisdagen.

Strid ström av vittnesmål till Oxfam

Sexskandalen på Oxfam bidrar till att hjälporganisationen nu får in många nya uppgifter om missförhållanden. Samtidigt anklagas Oxfam för att genom sin tystnad ha begått brott i Haiti.

ANNONS
|

Sedan skandalen briserade för några veckor sedan har Oxfam fått in uppgifter om 26 ytterligare misstänkta fall av övergrepp eller andra missförhållanden, säger Mark Goldring, hjälporganisationens Storbritannien-chef, i en utfrågning i parlamentet i London. Och han säger sig vara glad över att slussportarna nu uppenbarligen är öppna.

- Vi vill verkligen att folk ska träda fram, säger han enligt brittiska mediers live-rapportering.

ANNONS

Insats i Haiti

Mycket av uppmärksamheten kretsar kring Haiti, där den brittiska biståndsorganisationens dåvarande landschef enligt uppgift köpte sex under insatsen efter jordbävningskatastrofen 2010.

Sedan debatten nu utbrutit har representanter från Oxfam nu överlämnat en intern rapport från 2011 till Aviol Fleurant, Haitis minister med ansvar för planering och externa samarbeten.

- Det som sårade mig i slutet av mötet var att de erkände att myndigheterna i Haiti inte vid någon tidpunkt informerats av Oxfam om att den här typen av brott begåtts, säger Fleurant efter samtalet i Port-au-Prince.

- Enligt lag så är den som känner till att ett brott begåtts skyldig att informera närmaste myndighet, tillägger ministern enligt Reuters.

Ber om ursäkt

Prostitution är olagligt i Haiti. Ministern säger också att han undersöker uppgifter, som Oxfam avvisar, om att en av de prostituerade var minderårig.

Efter mötet sade Simon Ticehurst, Oxfams chef för Latinamerika och Karibien, att organisationen ber om ursäkt till Haitis regering och folket för det som hänt. Han sade att organisationen är villig att samarbeta "så mycket den kan" i fortsatta utredningar.

ANNONS
TT

ANNONS