Strandsatt om vulkanen: "Ingen vet någonting"

Varningsnivån höjs till den högsta för vulkanen Agung på indonesiska Bali och evakueringszonen har utökats. Öns flygplats har stängts – vilket strandsätter tusentals resenärer.

ANNONS
|

Rök och aska kastas sedan snart en vecka tillbaka upp ur vulkanen Agung och sprids över grannön Lombok. Den mindre internationella flygplatsen på Lombok har stängts – och nu meddelar myndigheterna att även flygplatsen på Bali kommer att hålla stängt i minst ett dygn. Den kanske öppnar igen under tisdagen när situationen har utvärderats, uppger myndigheterna enligt nyhetsbyråer.

Hundratals flyg har ställts in och tiotusentals resenärer påverkas. Enligt transportmyndigheten har 100 bussar skickats till Balis flygplats och till öns färjeterminaler för att hjälpa strandade resenärer.

"Peppar peppar"

19-åriga Nora Ahlström från Trelleborg har arbetat som volontär på ön i tre veckor och skulle resa vidare till Australien när vulkanen Agung stoppade henne. Hennes flyg har redan flyttats fram flera gånger.

ANNONS

- Ingen vet ju vad som kommer att hända, hur länge flygplatsen kommer att vara stängd, hur vulkanen kommer att utvecklas, säger Nora Ahlström på telefon från Bali.

Hon besökte området vid vulkanen för några veckor sedan, men befinner sig nu nära öns flygplats på den södra delen av ön.

- Vi märker inte av någonting, säger Nora Ahlström och fortsätter:

- Det är väl bara de som bor i närheten som har påverkats, annars fortsätter livet som vanligt här. Det är inte så mycket som märks av för det har inte varit ett så stort utbrott än. Peppar peppar. Det är väl mer bara att folk inte kommer härifrån.

ANNONS

Trots att utbrottet än så länge är ganska beskedligt – det ryker och mullrar – måste 100000 personer evakueras från området i närheten, rapporterar nyhetsbyrån AFP. En talesman för Indonesiens räddningsmyndigheter säger att det är lava på väg upp i vulkanen.

- Den kommer säkerligen att rinna över ut på bergssidorna, säger talesmannen Sutopo Purwo Nugroho enligt AP.

Tiotusentals evakuerade

Cirka 1000 svenskar finns på Bali, varav cirka 200 är bofasta, meddelar UD. Det finns inte några uppgifter om hur många svenskar som befinner sig i den drabbade zonen.

- Våra råd är att man följer lokala myndigheters rapportering och anvisningar. Vi har även resråd och länkar till relevanta myndigheter i Indonesien på vår hemsida, swedenabroad.se. Så länge det handlar om att boka om en flygbiljett eller liknande så är det resenärens eget ansvar, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst.

ANNONS

Varningsnivån har höjts från en trea till en fyra på grund av den "överhängande risken för en katastrof", enligt indonesiska myndigheter.

Boende inom tio kilometers radie från vulkanen uppmanas att omedelbart evakuera. Omkring 40000 människor har redan lämnat sina hem, men tiotusentals boende finns fortfarande kvar i området.

Människor varnas för lerfloder som väntas öka om utbrottet förvärras, skriver Sutopo Purwo Nugroho på Twitter. En potentiellt dödlig blandning av lera, vatten och stenbumlingar har redan rasat nerför vulkanen på flera platser.

Över 1000 människor omkom i vulkanen Agungs senaste större utbrott, 1963.

TT

Fakta: Agungs utbrott

Vulkanen Agung på Bali hade på lördagen 25 november ett nytt utbrott.

Ett 3000 meter högt askmoln rör i östlig riktning och tjock aska har fallit över ett par byar i vulkanens omedelbara närhet.

Evakueringszonen har utökats till en radie av åtta till tio kilometer runt kratern, och varningsnivån har åter höjts till den högsta.

Enligt indonesiska myndigheter är det sannolikt att vulkanen kommer att ha nya utbrott under de kommande veckorna.

Källa: Svenska utrikesdepartementet

ANNONS