Stormar på väg - vädjar till Trump om hjälp

USA:s högsta damm riskerar att kollapsa och nästan 200 000 människor har tvingats lämna sina hem. Nu är flera regnstormar på väg mot området och delstaten vädjar till president Trump om hjälp.

ANNONS
|

En sidokanal till den 230 meter höga Oroville-dammen i norra Kalifornien riskerar att kollapsa, vilket vi rapporterade om under måndagen. Uppemot 190 000personer har evakuerats från sina hem efter översvämningarna som uppstått till följ av stora mängder nederbörd den senaste tiden.

LÄS OCKSÅ:Risk för kollaps vid USA:s högsta damm

Nu är flera stormar på väg in ochkraftigaregn väntas i regionen. Det har fått delstaten att vädja till president Donald Trump om hjälp för att hantera situationen, vilket bland andra Los Angeles Times har rapporterat om.

– Naturligtvis blir det inte bättre av regn i veckan, säger Tom Dang vid det nationella väderinstitutet till tidningen.

ANNONS

Senator: Värsta jag varit med om

Under måndagen lyckades man sänka vattennivåerna vid dammen med omkring en meter genom att släppa extremt stora mängder vatten genom huvudkanalen - under tisdagen är planen att sänka nivåerna med ytterligare drygt15 meter.

– Jag har jobbat med den här typen av översvämningar sedan 1978. Det här är densom utgör störst risk för förstörelse av alla dem jag jobbat med, säger delstatssenatorn Jim Nielsen till Los Angeles Times.

Under natten mot måndagen uppgav myndigheterna att dammen kunde rasa när som helst, enligt amerikanska medier ska den risken vara mindre på tisdagen.

Oroville-dammen byggdes mellan 1962 och 1968. Med sina 230 meter är detUSA:s högsta damm. Detta är första gången som den drabbats av en stor nödsituation.

ANNONS