Lava flödar genom skogen och över en väg på Hawaiis huvudö Big Island.
Lava flödar genom skogen och över en väg på Hawaiis huvudö Big Island.

Spyr upp giftig gas – Hawaiibor varnas

Lava strömmar in i bostadsområden och invånare riskerar att hamna i moln av svaveldioxid. Vulkanen Kilauea fortsätter att härja på Hawaiis huvudö Big Island. Myndigheterna har stängt en nationalpark och infört restriktioner för flygtrafik.

ANNONS
|

En ny spricka har börjat spy lava upp till 70 meter upp i luften, och ytterligare sprickor har uppstått på en väg i området Leilani Estates, enligt Hawaiis vulkanobservatorium. Även svaveldioxid, en gas som kan vara livshotande i höga halter, sipprar ut på flera ställen.

"Om vindarna byter riktning, kan ni bli gasförgiftade", varnar den lokala politikern Eileen O'Hara på Facebook, och uppmanar de som är kvar i områdena Leilani Estates och Lanipuna Gardens att förbereda sig på att lämna sina hem.

Totalt har uppemot 2000 invånare evakuerats sedan de första utbrotten tidigare i veckan, som följde på en rad jordskalv.

ANNONS

Kan fortsätta i veckor

Flygmyndigheten FAA har infört restriktioner för flygtrafik i området för alla utom räddningspersonal. Nationalparken Hawaii Volcanoes, som utgör en tiondel av öns yta, har stängts efter skred. Bland annat har en stor klippa störtat ned i havet. Runt 2600 besökare evakuerades.

Janet Babb, talesperson för Hawaiis vulkanobservatorium, säger att utbrotten kan fortsätta "i veckor eller månader", då utvecklingen börjar påminna om aktivitet som pågick i 88 dagar i området 1955.

Åtta sprickor har öppnats i marken av den vulkaniska aktiviteten, enligt nyhetssajten Hawaii News Now.

- Fram till att jordskalvet verkligen avtar och marken slutar röra sig är det troligt att den här aktiviteten kommer att fortsätta, säger Tina Neal vid USA:s geologiska myndighet USGS.

Förstörda hus

Inga stora lavaflöden har ännu rapporterats. Men fler utbrott med lava, som kan nå upp till 1150 grader, är enligt Hawaiis civilförsvar att vänta.

Kilauea är en av världens mest aktiva vulkaner och en av fem på ön. Enligt forskare är det nästan omöjligt att förutse hur länge ett utbrott kommer att pågå.

ANNONS

Fem hus har förstörts av lava. Men det finns inga uppgifter om döda eller skadade.

Från fredagen har en mängd skalv inträffat, det starkaste med magnituden 6,9. Det orsakade en liten förändring i havsnivån men ingen tsunami.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Vulkaner

Vulkaner skapas då magma (smält berg) från jordens inre tränger upp på ytan och stelnar. De flesta av jordens vulkaner ligger på kontinentalplattornas gränser, där det kan uppstå stark friktion som kan orsaka både jordbävningar och vulkanutbrott.

Magma som kommer ut på jordytan vid ett vulkanutbrott kallas lava. Den plats där magman tränger ut på jordytan kallas krater.

Det finns olika typer av vulkaner:

• Stratovulkan: Dessa är koniska berg som bildats av lava och annat material som kastats ut från jordens inre. De producerar mycket aska. Kända stratovulkaner är Sinabung på Sumatra, filippinska Pinatubo, italienska Etna och Vesuvius och japanska Fuji.

• Sköldvulkan: Vulkaner som långsamt byggs upp av stora mängder tjock, lättflytande lava och har en tillplattad kon. Finns på exempelvis Island och Hawaii. Kilauea på Hawaii är en sköldvulkan.

• Lervulkan: Håller lägre temperatur och spyr därför inte ut lava utan lera.

• Kon- eller kägelvulkan: Har korta utbrott som oftast slungar ut stenar som bygger upp en konformad sluttning.

• Supervulkan: Populär men inte vetenskaplig benämning på stora vulkaner vars utbrott kan orsaka omfattande skador och klimatförändringar. Supervulkanerna är närmast ett stort område med vulkanisk aktivitet.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS