Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Spända dagar om brexit

Närmare eller lika långt ifrån? Optimism eller pessimism? De olika buden om brexit skapar ökad spänning inför en vecka som kan få stora konsekvenser.

ANNONS
|

Beroende på vem som talar blir bilden helt annorlunda.

Brittiske finansministern Philip Hammond tror på ett genombrott i diskussionerna med EU "inom några dagar" kring Storbritanniens utträdelseavtal.

- Det kan bli möjligt att hålla en omröstning igen i underhuset, siar Hammond i en BBC-intervju inför nästa vecka.

EU-diplomater som nyhetsbyrån Reuters talat med pratar också om en möjlig uppgörelse – men inte lika snabbt – kring någon form av "parallell deklaration" eller "tolkningsinstrument".

ANNONS

- Men May kommer inte att få någon klar ordalydelse före den 28 februari, säger en diplomat.

- Underhuset måste först visa att det här skulle kunna få deras stöd. Gör de det kan de exakta orden tas fram under andra veckan i mars, säger en annan.

Precis som tidigare handlar allt om den omdiskuterade så kallade nödlösningen för Nordirland, som skulle kunna innebära att Storbritannien hålls kvar i ett gemensamt tullområde med EU, utan möjlighet att själv avgöra hur länge.

Pessimism

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker oroar sig för att britterna är på väg att lämna EU utan avtal.

- De ekonomiska och sociala konsekvenserna skulle bli fruktansvärda, så jag anstränger mig för att undvika det värsta. Men jag är inte särskilt optimistisk, säger Juncker på ett framtidsseminarium i Bryssel.

ANNONS

Hans chefsförhandlare Michel Barnier talar om ett fortsatt dödläge, trots alla möten.

- Vi väntar på att Theresa May ska berättar för oss hur hon ser på saker och vad hon vill, säger Barnier i en intervju med franska tidningen La Croix.

Krav på May

De olika orden kommer inför en vecka då premiärminister Theresa May senast till på onsdag utlovat debatt och omröstningar i det brittiska parlamentet. Såvida inte hon dessförinnan försöker lägga fram ett eventuellt ändrat utträdelseavtal kommer omröstningarna att handla om vad parlamentet tycker att regeringen borde göra.

En av striderna då lär återigen bli om ledamöterna kan ställa krav på regeringen att utesluta ett avtalslöst utträde. May vill än så länge inte utesluta något – inte minst av förhandlingsskäl – men pressas internt av flera ministrar.

Arbetsmarknadsminister Amber Rudd och näringsminister Greg Clark har enligt tidningen The Sun varnat May för att de själva tillsammans med minst ett 20-tal biträdande ministrar kan komma att stödja krav från oppositionen, om inte May ger efter.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Och nu då?

Storbritanniens regering sade i november ja till det utträdelseavtal som förhandlats fram med EU, men fick sedan ett rungande nej från parlamentet, när ledamöterna röstade om frågan i januari. Vid en senare omröstning uppmanades i stället regeringen att söka "alternativa arrangemang" för den omdiskuterade nödlösning om Nordirland som framför allt ogillas skarpt av de mest brexitvänliga i underhuset.

EU har hittills sagt blankt nej till en omförhandling av själva avtalet, men säger sig vara öppna för ändringar i den bihängande politiska deklarationen om framtida relation med Storbritannien. Intensiva diskussioner förs nu mellan parterna för att hitta lämpliga ordalydelser antingen där eller i någon annan form.

Tiden är dock knapp. Premiärminister Theresa May vill att britterna ska lämna EU som planerat den 29 mars och vill inte be om förlängd förhandlingstid. Hennes motståndare anklagar henne emellertid för att på så vis försöka tvinga fram ett stöd för utträdesavtalet.

Den brittiska regeringen har lovat parlamentet att de senast den 27 februari ska få en ny chans att debattera och rösta om vägen vidare.

ANNONS