Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171111-ungernsoros-561303_se.hp_1.jpg
Oppositionella aktivister protesterar mot den ungerska regeringens affischkampanj mot George Soros, som i somras drogs tillbaka efter kritik om antisemitism.

Soros slagträ i ungersk "förtalskampanj"

Miljardären George Soros är måltavla i ett frågeformulär om invandring som den ungerska regeringen har skickat ut till landets hushåll. Enkäten kritiseras för att vara populistisk propaganda.

Miljontals ungrare har fått hem ett frågeformulär där de tillfrågas av regeringen om sin syn på invandring och flyktingkvoter. Men det är inte främst EU:s politik eller ungerska lagstiftare som står i centrum i enkäten – utan den judiske finansmannen och filantropen George Soros.

Frågeformuläret består av sju ledande frågor där ungrarna ombeds ta ställning till påståenden kring det som regeringen kallar "Sorosplanen". Premiärminister Viktor Orbán hävdar att den ungerskfödde miljardären tillsammans med EU-ledare har planerat för att få medlemsländerna att ta emot fler flyktingar och migranter.

- Det är en handlingsplan som beskriver exakt hur olydiga, icke-invandringsländer i centrala Europa ska förvandlas till invandringsländer, sade Orbán i det ungerska parlamentet i september.

"Konspiratationsteorier"

Men enkäten och påståendena om att det är Soros som formar EU:s migrationspolitik har mötts av omfattande kritik. Den liberale affärsmannen har själv tillbakavisat den konservativa regeringens skildringar av hans åsikter om invandring som rena fantasier och konspirationsteorier.

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L) kallar enkäten en fruktansvärd förtalskampanj mot Soros och EU. Som en följd av kritiken har Europaparlamentets talman kallat upp Ungerns ambassadör för att markera sitt missnöje.

- Europa har inte sett en sådan här förtalskampanj sedan andra världskrigets slut, det är fruktansvärt. Det är 2017 års motsvarighet till Sions vises protokoll om en judisk världskomplott, säger Wikström som anser att EU måste ta ställning mot Ungerns "ständiga underminering av demokrati, frihet, rättsstatens principer och de grundläggande värderingar som EU-samarbetet vilar på".

Human Rights Watch – som själv finansieras av Soros stiftelser – varnar för att frågeformuläret kan sprida hat och elda på främlingsfientligheten i Ungern. Många av frågorna i enkäten bygger på halvsanningar eller är helt uppdiktade, enligt människorättsorganisationen.

Försvagad demokrati

Ungern har varit en av de mest högljudda motståndarna till EU:s omfördelning av asylsökande och har hittills vägrat att ta emot en enda asylsökande inom ramen för avtalet. Soros har länge stått i skottlinjen för Orbáns kritik. I somras stoppades en regeringsfinansierad affischkampanj som varnade för att låta "George Soros få sista skrattet" när det gäller invandring. Den drogs tillbaka efter kritik mot att den var antisemitisk.

- Den ungerska demokratin håller på att bli avsevärt försvagad. Orbán och hans parti försöker systematiskt att kväsa alla åsikter som går emot dem, stoppa all åsiktspluralism, säger Göran von Sydow, forskare på Svenska institutet för Europapolitiska studier.

- Soros är en motkraft och en del av det civilsamhälle som Orbán försöker svartmåla och utmanövrera på olika sätt.

Stark ställning

Orbáns hållning tycks dock gå hem hos väljarna och hans parti Fidesz har en trygg ledning i opinionen. Soros och EU:s invandringspolitik väntas också fortsättningsvis bli måltavlor i partiets kampanj för att vinna valet i april nästa år.

- Fidesz ställning är väldigt stark. Det är svårt att se det som vi tänker på i termer av en liberal demokrati, med åsiktspluralism, möjligheter för oppositionen att verka och akademisk frihet, i Ungern. Det är en väldigt oroväckande utveckling, säger Göran von Sydow.

Fakta: Ungern och EU

Ungern blev EU-medlem den 1 maj 2004 efter att fem år tidigare även ha blivit medlem i försvarsalliansen Nato.

Relationerna mellan Bryssel och de styrande i Budapest har gnisslat flitigt, inte minst sedan Viktor Orbán återkommit som premiärminister efter valsegern för hans konservativa parti Fidesz 2010.

EU-kommissionen har bland annat kritiserat Ungern för lagförslag som har skärpt myndigheternas kontroll och inflytande över domstolar, massmedier och universitet. Landet riskerar dessutom dryga EU-böter för sin ovilja att ta emot några av de asylsökande som under flyktingkrisen anlänt till Grekland och Italien.

Fakta: Kritiken mot George Soros

Sedan mitten av 1980-talet har George Soros lagt tolv miljarder dollar – främst genom stiftelsen Open Society Foundations – på civila initiativ för att minska fattigdomen och öka öppenheten, samt på stipendier och universitet runt om i världen, särskilt i Östeuropa och före detta Sovjetunionen. Hans stöd har ofta en mänsklig rättighets-aspekt, vilket inte går hem hos en del nationalistiska och illiberala regeringar.

Det som särskilt tycks ha retat upp den ungerska regeringen är en rad uttalanden som Soros har gjort de senaste två åren till förmån för kontrollerad invandring till Europa, USA och Kanada.

I en artikel 2015 föreslog Soros att Europa skulle kunna ta emot 300 000 migranter och flyktingar om året, direkt från Turkiet, Jordanien och Libanon. Han anser också att invandring kan lösa arbetskraftproblem på många håll i Europa.

Precis som den ungerska regeringen betonade dock Soros att flyktingmottagandet bör vara frivilligt, inte obligatoriskt.

Källa: BBC

Fakta: Regeringens sju frågor till folket

De sju påståendena om EU och den påstådda "Sorosplanen" som har skickats ut till ungerska hushåll.

1. EU ska ta emot minst en miljon invandrare från Afrika och Mellanöstern varje år.

2. George Soros planerar tillsammans med EU-ledare att medlemsländernas gränsstaket ska tas ned och gränserna öppnas för invandring.

3. De östeuropeiska länderna ska tvingas ta emot flyktingar, som nu bor i västeuropeiska länder.

4. EU kommer att tvinga medlemsländerna att betala motsvarande 280 000 kronor per flykting de tar emot.

5. Soros vill att migranter ska få mildare straff för brott som begås.

6. Målet är att minska betydelsen av europeiska språk och kulturer.

7. EU-länder som inte håller med ska attackeras politiskt och straffas.

Källa: Ungerska regeringen

MEST LÄST