Plakat utanför parlamentet i London i fredags.
Plakat utanför parlamentet i London i fredags.

Slutspurt för May inför brexitomröstning

Premiärminister Theresa May gör ett sista ryck för att få ett ja till brexitavtalet. Det är mer troligt att Storbritannien inte lämnar EU än att det sker utan ett avtal, väntas hon säga i ett tal. Hon varnar parlamentet för att det skulle gå mot britternas vilja.

ANNONS
|

May väntas under måndagen hålla ett tal inför fabriksarbetare i Stoke-on-Trent. Enligt delar av talet som offentliggjorts i förväg kommer hon då säga att det är mer troligt att parlamentet stoppar brexit helt än att ledamöterna tillåter en hård brexit utan avtal, som skulle kunna slå hårt mot britternas ekonomi.

"Det finns de i Westminster som skulle vilja förhala eller till och med stoppa brexit och som kommer att använda alla medel de har att tillgå", står det enligt uppgift i talet.

Talet hålls dagen innan det brittiska underhuset ska rösta om det utträdesavtal May har förhandlat fram med EU. Som det ser ut nu väntas hon förlora omröstningen.

ANNONS

"Folkets röst"

För att få parlamentet med sig uppges May säga att såväl de konservativa som Labour lovade att följa folkets röst i folkomröstningen 2016: "Det var de premisser som gällde när folket röstade. Om en majoritet hade röstat för att stanna hade Storbritannien fortsatt som medlem i EU".

I en debattartikel i Sunday Express i helgen skrev May att en utebliven brexit skulle innebära ett "katastrofalt och oförlåtligt svek mot förtroendet för vår demokrati". Hon vädjar där till det motsträviga parlamentet att ställa sig bakom hennes omstridda brexitavtal.

Parlamentsledamöterna ställs där inför "det största och viktigaste beslut som någon ledamot i vår generation kommer att behöva fatta", skriver May.

Anförande för ledamöterna

Innan ledamöterna fortsätter brexitdebatten i eftermiddag kommer May att hålla ett anförande i parlamentet, rapporterar Sky News. Hon kommer att fokusera på nya försäkringar från EU om nödlösningen för gränsen mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland.

EU väntas i ett brev till den brittiska regeringen skriva att nödlösningen inte är den bästa lösningen, men att det inte kommer att bli några omförhandlingar av den, enligt uppgift till det irländska tv-bolaget RTE. Nödlösningen finns med i brexitavtalet för att garantera en fortsatt öppen gräns om någon annan uppgörelse inte nås, men brexitanhängare vill se en bortre tidsgräns.

ANNONS

Storbritannien ska lämna EU den 29 mars även om parlamentet röstar nej till avtalet, understryker handelsminister Liam Fox.

- Jag ser inte att ett avtalslöst brexit är ett nationellt självmord. Det skulle skada vår ekonomi, men det går att överleva, säger han, och tillägger att ett brexit som inte blir av alls däremot vore en politisk katastrof.

TT-Reuters

ANNONS