Österrikes transportminister Norbert Hofer (mitten), flankerad av Vera Pürerfellner från Österrikes EU-representation till vänster och närings- och digitaliseringsminister Margarete Schramböck till höger. Arkivfoto.
Österrikes transportminister Norbert Hofer (mitten), flankerad av Vera Pürerfellner från Österrikes EU-representation till vänster och närings- och digitaliseringsminister Margarete Schramböck till höger. Arkivfoto.

Slopad sommartid kan dröja till 2021

Slopa de årliga tidsomställningarna? Javisst, säger merparten av EU:s medlemsländer. Fast det kan inte ske förrän tidigast 2021, anser ordförandelandet Österrike.

ANNONS
|

Medan EU-kommissionen hade hoppats på snabba ryck om att inte längre byta mellan sommar- och vintertid tycks medlemsländerna vara betydligt mer försiktiga.

- Om vi gör det 2019, som kommissionen föreslagit, så kommer det inte att få stöd av en majoritet, säger Norbert Hofer, transportminister i EU:s nuvarande ordförandeland Österrike.

Enligt Hofer finns i stället ett brett stöd bland EU-länderna för att vänta med ändringen till år 2021 och på så vis ge exempelvis flygbolagen tid att anpassa sig.

ANNONS

Sverige avvaktar

När frågan diskuterades vid måndagens informella transportministermöte i Graz gavs hur som helst en preliminär tumme upp till förslaget om en ändring.

- En majoritet av länderna är för ett slopande av tidsomställningen. Tre länder var skeptiska och ett oroades över att vi skulle kunna hamna i ett lapptäcke av olika tidszoner, säger Hofer enligt nyhetsbyrån Reuters.

I ett pressmeddelande efter mötet berättas att de tre ändringsskeptikerna är Portugal, Grekland och Storbritannien, medan Cypern, Nederländerna, Irland, Frankrike och Danmark uppges inte ännu ha tagit ställning.

För svensk del har infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) tidigare sagt att han inte räknar med att Sverige kommer att invända mot förslaget – men att han samtidigt vill avvakta en svensk utredning som ska vara klar i november.

Samma tid året om

EU-kommissionens förslag går ut på att EU-länderna inte längre ska ställa om klockan mellan sommartid och normaltid varje vår och höst. I stället ska varje land hålla samma tid året om.

Kritiker oroar sig dock för att resultatet kan bli ändrade tidsgränser i EU om länder som i dag har samma tid väljer att lägga sig i olika tidszoner utifrån att de föredrar evig sommartid eller evig vintertid.

ANNONS

En mer formell ministerdebatt om förslaget väntar vid transportministrarnas nästa EU-möte, i Bryssel i början av december.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU och sommartiden

De 28 EU-länderna har i dag en gemensam övergång till sommartid varje vår och återgång till normaltid på hösten. Samtidigt tillhör länderna tre olika tidszoner.

I september föreslog EU-kommissionen ett slopande av de årliga omställningarna, efter påstötningar från Finland och EU-parlamentet och sedan man fått starkt stöd bland allmänheten i en nätenkät.

Tanken är att förslaget ska godkännas av EU-länderna och EU-parlamentet så snabbt att den sista tidsomställningen kan göras redan i oktober 2019.

Varje land får sedan själv bestämma om man vill ha evig sommartid eller evig normaltid. För att inte skapa onödig oreda krävs emellertid att länderna har bestämt sig minst sex månader före den sista omställningen.

ANNONS