Justitieminister Morgan Johansson är skeptisk till EU-kommissionens utspel om att flyktingsituationen i Grekland har förbättrats. Arkivbild.
Justitieminister Morgan Johansson är skeptisk till EU-kommissionens utspel om att flyktingsituationen i Grekland har förbättrats. Arkivbild.

Skepsis mot ökat EU-tryck på Grekland

EU-kommissionen öppnar för att asylsökande återigen ska kunna skickas från andra EU-länder till Grekland. Sverige är skeptiskt.

ANNONS
|

EU:s så kallade Dublinförordning stipulerar att en asylansökan i huvudsak ska behandlas i det EU-land dit den sökande först anlände. Därmed ska egentligen andra EU-länder kunna skicka tillbaka asylsökande som dyker upp hos dem till exempelvis Grekland – något som dock inte skett sedan 2011, då EU-kommissionen ansåg att alltför usla förhållanden rådde i den grekiska asylhanteringen.

Men nu varslas om en ändring från mars 2017.

- Situationen i Grekland har gradvis förbättrats sedan 2011, hävdar asyl- och migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos på en presskonferens i Bryssel.

ANNONS

Svensk skepsis

Från svensk sida är dock justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) skeptisk.

- Situationen i Grekland är allvarlig och den har ju inte blivit bättre på senaste tiden. Det är ungefär 60000 som är strandsatta där och det är snarare så att vi måste hjälpa Grekland ur den här situationen, säger Johansson, som också är på plats i Bryssel för ett tvådagarsmöte med EU:s inrikes- och justitieministrar.

Johansson betonar i stället att EU-länderna måste se till att avlasta Grekland (och Italien), i enlighet med det omfördelningssystem som fastslogs i fjol. Det håller EU-kommissionen med om, och hoppas därför kunna ökat antalet omfördelade från Grekland i vår till minst 3000 i månaden.

Val väntar

Flyktingkrisen har lett till en hel rad nya förslag från kommissionen om framtidens asylsystem i EU. Oenigheten mellan länderna är dock fortsatt stor och jakten på en uppgörelse går vidare under Maltas tid som ordförandeland i EU under första halvåret 2017.

Frågan är bara om det ens då är möjligt att komma vidare, med tanke på de viktiga val som väntar i Nederländerna och Frankrike och längre fram även i Tyskland.

ANNONS

- Men EU måste kunna fatta beslut i stora och viktiga frågor utan att hela tiden behöva oroa sig för vad det kan innebära för olika val. Skulle det vara så skulle vi inte kunna fatta några beslut alls, säger Morgan Johansson.

Fakta: EU:s omfördelning av asylsökande

EU-länderna enades i två beslut under sommaren och hösten 2015 om att omfördela totalt 160000 asylsökande som anlänt till Grekland och Italien under den upptrappade flyktingkrisen.

Polen, Ungern och Österrike har ännu inte tagit emot någon av de omfördelade. Schweiz och Norge har liksom Island och Liechtenstein erbjudits att frivilligt delta i systemet. Danmark och Storbritannien har i sin tur undantag från EU:s rätts- och inrikessamarbete och har valt att inte delta i fördelningen. Sverige har preliminärt beviljats anstånd med mottagandet i ett år.

Källa: EU-kommissionen, 2 december

ANNONS