Tysklands inrikesminister Horst Seehofer, som även är ordförande för bayerska CSU, pratar med förbundskansler Angela Merkel under en debatt i det tyska parlamentet på torsdagen. Arkivbild.
Tysklands inrikesminister Horst Seehofer, som även är ordförande för bayerska CSU, pratar med förbundskansler Angela Merkel under en debatt i det tyska parlamentet på torsdagen. Arkivbild.

Skakigt migrationspaket i Tyskland

Den tyska regeringskoalitionen fick sent i går kväll ihop ett migrationspaket. Men om inte Tyskland lyckas få återvändaravtal med andra EU-länder kan det leda till att asylsökande direktavvisas vid tyska gränsen, säger Horst Seehofer, inrikesminister och ordförande för CSU.

ANNONS
|

Socialdemokratiska SPD får en stor del av äran i tyska medier för att regeringskoalitionen sent i går kväll lyckades sy ihop en överenskommelse. Avtalet innebär en skärpning av migrationspolitiken och att asylsökande som kommer till Tyskland, men som redan har sökt asyl i ett annat EU-land, ska snabbhandläggas och skickas tillbaka inom 48 timmar.

Inga transitcenter

Däremot kommer det inte att bli några särskilda transitcenter vid den tysk-österrikiska gränsen, något som kristdemokratiska CDU och dess bayerska systerparti CSU tidigare kommit överens om. SPD hade gjort klart inför migrationsförhandlingarna att det inte var tal om några slutna läger. I stället ska hanteringen av de asylsökande, i nuläget omkring fem personer om dagen, ske på polisstationer, rapporterar Reuters.

ANNONS

En förutsättning för migrationspaketet är att Tyskland lyckas sluta bilaterala avtal med EU-länder som de vill skicka tillbaka asylsökande till. Förbundskansler Angela Merkel har redan nått en överenskommelse med Spanien och Grekland, men det kan visa sig svårare med andra länder.

Om några veckor ska inrikesministrarna i Tyskland, Österrike och Italien mötas i Innsbruck och enligt Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz är målet att stänga den så kallade medelhavsrutten, skriver Süddeutsche Zeitung.

Direktavvisa asylsökande

Om det inte blir några återvändaravtal kan Tyskland bli tvunget att gå sin egen väg, uppger inrikesminister Horst Seehofer. Han säger till Der Spiegel att då kan det bli nödvändigt att gå tillbaka till planen att direktavvisa asylsökande vid den tyska gränsen.

Seehofer har tidigare hotat med att både avgå och att stänga den tyska gränsen om inte Merkel går honom till mötes i migrationsfrågan.

De senaste veckornas regeringskris har inte tilltalat det tyska folket. En ny undersökning av etermediebolaget ARD visar att 78 procent är missnöjda med regeringskoalitionens arbete och 56 procent tycker att det är för mycket fokus på migrationspolitiken på bekostnad av andra frågor.

TT

Bakgrund: Tyska striden om migrationen

Konflikten mellan Angela Merkels CDU och det bayerska systerpartiet CSU i migrationsfrågan går tillbaka till 2015, då Merkel öppnade Tysklands gränser för tusentals flyktingar och migranter på väg genom Europa, ett beslut som kritiserades starkt av CSU och dess ledare Horst Seehofer. Sedan dess har Tyskland lagt om sin asyl- och migrationspolitik, men CSU vill strama åt den ytterligare.

Vid förra veckans EU-toppmöte enades Merkel och de övriga ledarna bland annat om att utreda ett förslag om asylcenter i och utanför EU. Splittringen mellan EU-länderna på migrationsområdet kvarstår dock. I en intervju som sändes i söndags kväll lyfte Merkel fram de framsteg som hon ansåg hade gjorts under toppmötet, medan Seehofer och delar av CSU såg EU-besluten som otillräckliga.

Seehofer har tidigare satt juli som deadline för Merkel att hitta en europeisk lösning som matchar CSU:s förslag om att avvisa asylsökande vid gränsen. I söndags kväll ställde CSU-ledaren ett ultimatum till regeringschefen: Gå mig till mötes, annars avgår jag både som inrikesminister och partiordförande. Ett sådant drag skulle kunna leda till en brytning mellan CDU och CSU, två partier som stått sida vid sida i årtionden. Sent i måndags kväll meddelade partierna att de enats om en kompromisslösning, och Seehofer sitter kvar. Därefter har CDU och CSU förhandlat med socialdemokratiska koalitionspartnern SPD om migrationsöverenskommelsen.

I oktober går Bayern till delstatsval, och CSU är under hårt tryck från främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD), som med all sannolikhet kommer att beröva CSU dess majoritet i delstatsparlamentet i München.

ANNONS