Nathan Law och Joshua Wong, två av de demokratiaktivister som har fått sina straff skärpta i Hongkong – här i väntan på sina domar
Nathan Law och Joshua Wong, två av de demokratiaktivister som har fått sina straff skärpta i Hongkong – här i väntan på sina domar

Skärpta straff för studentledare i Hongkong

Tre unga oppositionsledare i Hongkong har fått sina straff skärpta.

ANNONS
|

De tre, som alla deltog i demonstrationer för demokrati 2014, har dömts till fängelsestraff på sex till åtta månader för sina roller i den så kallade paraplyrörelsen.

Straffen meddelades av en appellationsdomstol på onsdagen. Demokratiaktivister ser domarna mot Joshua Wong, Nathan Law och Alex Chow som tydliga tecken på att regeringen i Peking skärper sin kontroll över Hongkong.

- Ge inte upp! skrek Wong när han leddes iväg av säkerhetspersonal.

ANNONS

I väntan på domen hade både sympatisörer till studentledarna och Pekingtrogna motståndare samlats vid domstolen.

Tidningen South China Morning Post skriver att domarna också innebär att de tre inte kommer att kunna väljas in i någon folkvald församling på fem år.

Det är enligt tidningen andra gången den här veckan som straff mot demokratiaktivister skärps. I tisdags fick 13 aktivister som deltagit andra protester straff på mellan åtta och 13 månaders fängelse.

I juli firade man officiellt att det gått 20 år sedan Hongkong lämnades över från Storbritannien till Kina. Vid överlämnandet 1997 hette det att Hongkongs institutioner skulle bevaras under parollen "ett land, två system".

TT-AFP

ANNONS