Hessah al-Ajaji kör sin bil i den saudiska huvudstaden Riyadh för första gången under natten mot söndagen då det blev tillåtet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien.
Hessah al-Ajaji kör sin bil i den saudiska huvudstaden Riyadh för första gången under natten mot söndagen då det blev tillåtet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien.

Saudiska kvinnor firar rätten att köra bil

Många saudiskor började redan under natten att fira sin nya rättighet att från och med söndagen köra bil i det hårt styrda kungadömet.

ANNONS
|

- Jag känner mig fri som en fågel, ropade tv-profilen och författaren Samar Almogren medan hon under småtimmarna rattade runt i huvudstaden Riyad.

En annan saudisk tv-personlighet, Sabika al-Dosari, konstaterade att "det är en historisk stund för alla saudiska kvinnor", samtidigt som hon körde över gränsen till grannlandet Bahrain.

Det lär dock ta ett tag innan körkortsreformen får fullt genomslag. De allra flesta har ännu inte körkort, och det är långa köer för att skaffa sådana. De kvinnor som är ute och kör under premiärdagen förefaller i första hand vara personer som tagit sitt körkort utomlands och som efter genomfört teoriprov fått ett giltigt saudiskt, skriver nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Gripna aktivister

Enligt en beräkning som ett konsultföretag gjort bedöms omkring tre miljoner saudiska kvinnor ha körkort år 2020

Körkortsreformen som tillkännagavs i september förra året är ett led i prins Mohammed bin Salmans försök att modernisera landet. Enligt prinsens reformprogram Vision 2030 måste fler saudiska kvinnor ut på arbetsmarknaden för att rädda den oljetyngda ekonomin, vilket underlättas om de själva kan köra till jobbet.

Men den optimism och glädje som reformen har väckt bland saudiska kvinnor har bland annat grumlats av att 17 aktivister nyligen greps, anklagade för att "underminera landets säkerhet och stabilitet". Flera av dem var människorättsaktivister som engagerat sig i att upphäva körförbudet för kvinnor. Nio av dem, varav fyra kvinnor, sitter fortfarande fängslade.

Statliga medier har dessutom publicerat bilder på några av de gripna aktivisterna sina förstasidor med ordet "förrädare" stämplat över fotot, rapporterar AFP.

"Slipper vänta i timmar"

Kvinnor i landet har också uttryckt oro för att de genom körkortsreformen kommer att bli än mer utsatta för sexistiska påhopp. Den saudiska regeringen har därför garderat sig genom att i förebyggande syfte förbjuda sexuella trakasserier, och myndigheterna har varnat män strängt för att förfölja kvinnliga bilförare.

- Till alla män säger jag: Var vänliga mot kvinnor, säger den populäre saudiske sångaren Mohammad Abdu i video som lagts ut på nätet.

ANNONS

För 21-åriga Hatoun bin Dakhi är nyordningen mycket konkret. För henne börjar en ny tid i Saudiarabien från och med den 24 juni.

- Dagarna då jag har stått och väntat i timmar på en förare är över, säger hon lyckligt.

TT-AFP-Reuters

Fakta: All makt hos kungahuset

Saudiarabien är en absolut monarki, utan vald folklig representation eller politiska partier. Den verkställande makten ligger hos kungen och dennes kabinett. Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnor 2015 för första gången fick delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns inte någon strejkrätt.

Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet har länge styrts av en strikt form av sunniislam, som kallas wahhabism, men kronprins Mohammed bin Salman har aviserat en mer "moderat" form av islam.

i fjol hamnade Saudiarabien på plats 138 i Världsekonomiskt forums årliga "Global Gender Gap Report" som rankar skillnader mellan könen i 144 länder på fyra områden: utbildning, hälsa, ekonomiska möjligheter och politisk makt.

Källor: Landguiden och Världsekonomiskt forum

ANNONS