En man utklädd till S:t Patrick poserar för en selfie på O'Connell street i Dublin.
En man utklädd till S:t Patrick poserar för en selfie på O'Connell street i Dublin.

S:t Patrick's day – inte bara för irländare

I dag infaller S:t Patrick's day – Irlands nationaldag – som inte bara är en angelägenhet för det egna landet utan firas världen över med parader och gatufester.

ANNONS
|

Dagen firas till minne av Patrick, Irlands apostel och skyddshelgon, som enligt legenden tog kristendomen till ön. Numera uppmärksammas S:t Patrick's day inte bara i Irland och Nordirland utan även av irländska immigrantgrupper runt om i världen, framförallt USA. Totalt firas dagen i 150 länder.

Världens största S:t Patricks-parad hittar man heller inte i Dublin utan New York, där firandet nu är inne på sitt 257:e år med en stor parad längst Fifth Avenue. Men irländarna tar ändå priset i långvarigaste firandet – Dublinborna hyllar sitt helgon i hela fem dagar med en stor stadsfestival. I Chicago har man gjort tradition av att färga hela Chicagofloden grön, och tidigare har även byggnader som One World Trade Center i New York, Colosseum i Rom, Heron Tower i London och Kinesiska muren smyckats gröna.

ANNONS

I Sverige uppmärksammas dagen också på många håll: Stockholm håller en parad från Kungsträdgården till Gamla stan arrangerad av svensk-irländska föreningen och Irlands ambassad. Även Karlstad, Jönköping och Malmö bjuder in till fest.

TT

ANNONS