Irlands president Michael D Higgins tillsammans med påven Franciskus under dennes Irlandsbesök i somras. Arkivbild.
Irlands president Michael D Higgins tillsammans med påven Franciskus under dennes Irlandsbesök i somras. Arkivbild.

Så utlöste Stephen Fry omröstning om hädelse

Ska irländarna framöver få häda utan risk för straff? Frågan ska nu avgöras i en folkomröstning med klara kopplingar till komikern Stephen Fry. Samtidigt väljs Michael Higgins med stor sannolikhet om som president.

ANNONS
|

Presidentposten i Irland är i huvudsak ceremoniell och har ingen större politisk betydelse. Årets val är samtidigt lätt att kvalificera under avdelningen udda, med tanke på att tre av sex kandidater alla har varit med i en och samma dokusåpa på tv – den irländska varianten av Draknästet.

Ingen av företagarkändisarna Peter Casey, Gavin Duffy eller Seán Gallagher lär dock ha en chans mot den sittande presidenten MichaelD Higgins.

77-årige Higgins har stöd av i princip samtliga partier på ön, utom vänsternationalistiska Sinn Féin, som i stället satsar på EU-parlamentsledamoten Liadh Ní Riada.

ANNONS

Hädelse

Rösträkningen inleds tidigt på lördagsmorgonen. Opinionsmätningarna hittills tyder på att Higgins har stöd av nästan 70 procent av väljarna, vilket gör att den annars komplicerade räkningen kan gå ganska snabbt.

Samtidigt ska irländarna också avgöra om det är dags att slopa brottsbenämningen hädelse, som faktiskt levt kvar i det länge så strikt katolska Irland – även om ingen har dömts för brottet på år och dag.

Hädelsen blev ändå stort uppmärksammad häromåret sedan en tittare reagerat när den brittiska komikern Stephen Fry ifrågasatte Gud i en tv-intervju 2015. Det har i sin tur bidragit till att regeringen nu vill göra sig av med brottsbenämningen, vilket också väntas få stöd av en majoritet under fredagen. Samtidigt finns dock en stor ovisshet i hur många som kommer att bry sig om att rösta.

Länge sedan

Den senaste som dömdes för hädelse på Irland var enligt tidningen Irish Times sannolikt den protestantiske prästen Thomas Emlyn. Hans ifrågasättande av Jesus gudomlighet gav honom ett års fängelse och tusen pund i böter.

Året var 1703.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Presidentvalet på Irland

Irländarna röstar under fredagen om ny president för de kommande sju åren. Sex kandidater ställer upp i valet, där sittande presidenten MichaelD Higgins (född 1941) utmanas av Liadh Ní Riada (född 1966) från vänsternationalistiska Sinn Féin samt de oberoende Peter Casey (född 1957), Gavin Duffy (född 1960), Seán Gallagher (född 1962) och Joan Freeman (född 1958).

Higgins är formellt oberoende, men stöds av såväl konservativa Fine Gael och Fianna Fáil som Socialdemokraterna, Labour och De gröna.

Valet sker i en omgång där väljarna rangordnar kandidaterna. Om ingen kandidat direkt får majoritet räknar man in andrahandsvalet för dem som röstat på den sämst placerade kandidaten – och så vidare till någon har majoritet.

I valet 2011 vann Higgins, då som Labour-kandidat, efter att i den fjärde omräkningen ha fått 56,8 procent mot 35,5 för Seán Gallagher.

ANNONS