Livet går vidare, även på flykt. Här har Jassim Mohammad och Amina Ali gift sig i ett flyktingläger vid Khazir utanför Mosul i veckan.
Livet går vidare, även på flykt. Här har Jassim Mohammad och Amina Ali gift sig i ett flyktingläger vid Khazir utanför Mosul i veckan.

Så blev Mosul "dödens låda"

Det var tänkt att offensiven mot Iraks andra stad skulle ha formen av en hästsko, med öppna flyktvägar i väster. I stället har Mosul förvandlats till en "dödens låda" där IS styrkor måste kriga till siste man – och civila inte har någon väg ut.

ANNONS
|

Det vanliga förfarandet i kriget mot i första hand IS (Islamiska staten) i Irak är att de avancerande styrkorna lämnar en flank öppen. Det blir en ventil, både för upprorsmän som vill ge upp och civila som flyr.

Så ville Iraks regering göra även i Mosul. Men den mäktige grannen Iran, och troligen även Ryssland och Frankrike, ville annorlunda.

- Den första tanken var att ha en (flykt)korridor... men Hashid al-Shaabi (PMF) insisterade på att stänga vägen ut, för att hindra dem från att ta sig till Syrien, säger en kurdisk tjänsteman, som har varit involverad i den militära planeringen, till nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Iraks premiärminister Haider al-Abadi gav i oktober grönt ljus till de Iranstödda miliserna i PMF, på svenska kända som Folkets mobiliseringsstyrkor – men hade inte räknat med hur effektiva de skulle vara.

- Regeringen gick med på Irans begäran, med tanken att det skulle ta lång tid för Hashid att ta sig till vägen mot Syrien, säger Hisham al-Hashimi, irakisk jihadistexpert som också hade insyn i planeringen inför offensiven, till Reuters.

I stället tog det "bara några dagar".

- Sedan dess är slaget helt annorlunda. Ingen mat och inget bränsle når Mosul. IS-krigarna är inställda på att kämpa till slutet.

Kill box

Från Mosul är det bara ett tiotal mil nordvästerut till syriska gränsen. Hjälporganisationer bedömde att tiotusentals, kanske hundratusentals flyktingar skulle söka sig dit, och började på sensommaren att förbereda flyktingläger i kurdhållna områden i Syrien.

- Iran gick inte med på detta, utan insisterade på att ingen fri lejd skulle tillåtas till Syrien, säger en anonym hjälparbetare till Reuters.

ANNONS

- De ville att hela västra sidan skulle vara en "kill box".

Det engelska uttrycket kill box började användas av USA under Kuwaitkriget i början av 1990-talet, och syftar på ett avgränsat område där anfallande styrkor kan öppna eld urskillningslöst, utan att fråga varandra – en "dödslåda".

Iran har inte kommenterat dessa uppgifter. Men även Ryssland och västmakter som Frankrike har intresse av att göra Mosul till en symbolisk sista stor strid för IS.

Nytt Aleppo

Ryssland stödjer Damaskusregimen, och vill inte att IS-män från Irak ska kunna förstärka upproret i Syrien. Frankrike har ju de senaste åren utsatts för flera stora IS-relaterade terrorattacker, och har signalerat farhågor för att fler strids- och terrorvana jihadister ska söka sig vidare från krigsområdena i Syrien-Irak.

Men efter inledande framgångar i byar och mindre städer runt Mosul tyder nu alltmer på att de Bagdad-ledda styrkorna kör fast på många håll. Den kurdiske tjänstemannen som Reuters har talat med varnar för att operationen kan förvandlas till en långdragen belägring.

- Mosul kan bli ett nytt Aleppo.

ANNONS

Skillnaden är att i Syriens andra största stad Aleppo var det tills nyligen ett par hundra tusen människor som under desperata förhållanden var fast i striderna. I Mosul kan det handla om upp emot 1,5 miljoner människor.

Fakta: Mosul och offensiven

Med ursprungligen upp emot 2 miljoner invånare är Mosul Iraks näst största stad. Den ligger vid floden Tigris ett 40-tal mil nordväster om Bagdad, längs huvudvägen mot Syrien och Turkiet.

Under en offensiv som chockade omvärlden tog terrorrörelsen IS över Mosul i juni 2014. Sedan dess har det varit en slags juvel i kronan för det "kalifat" som IS säger sig försöka upprätta i regionen.

Först i år har Iraks armé vågat sig på att försöka återta staden. En offensiv med i storleksordningen 100000 stridande inleddes i oktober. De flesta är irakiska soldater, men även många från de så kallade Folkets mobiliseringsstyrkor (PMF) och milismän och -kvinnor från kurdiska peshmerga ingår.

IS beräknas enligt medieuppgifter bara ha högst en tiondel så många stridande, varav en hel del tillresta utlänningar. Men IS har fördelen av att ha kunnat befästa staden, gräva tunnlar och placera ut sprängladdningar, i flera år i väntan på striden. IS anklagas också för att använda civila som mänskliga sköldar.

Hur många civila som är kvar i staden är oklart, men det kan handla om mellan en och två miljoner. FN-företrädare befarar att världens största humanitära operation kommer att krävas i takt med att slaget om Mosul avgörs.

ANNONS