Syriens president Bashar al-Assad och Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Syriens president Bashar al-Assad och Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Säkerhetsrådet oenigt om kemvapenutredning

Ryssland har lagt sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot USA:s förslag om att utreda misstänkta kemvapenangrepp i Syrien. Moskva hade i stället föreslagit ett eget resolutionsförslag – men förslaget fick endast sex röster och gick därmed inte heller igenom.

ANNONS
|

Syrien har bjudit in OPCW – som övervakar att FN:s konvention om kemiska stridsmedel följs – till Douma för att undersöka den misstänkta kemvapenattacken, enligt den statliga nyhetsbyrån Sana. Utspelet kom förmodligen på ryskt initiativ.

USA krävde en omröstning i FN:s säkerhetsråd under tisdagen, och även FN-chefen António Guterres har krävt en grundlig utredning.

Tolv ja-röster

Ryssland har dock motsatt sig det amerikanska resolutionsförslaget, så det ryska vetot kom inte som en överraskning. Det är tolfte gången Ryssland lägger in sitt veto mot en resolution om Syrien.

Tolv medlemmar röstade för det amerikanska förslaget, medan Bolivia röstade nej och Kina lade ned sin röst, rapporterar Reuters.

ANNONS

I stället hade Rysslands utrikesminister Lavrov öppnat för en utredning av påstådda giftgasattacker i Syrien, men inom ramen för det egna resolutionsförslaget. Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) skulle vara en del av en sådan utredning, enligt Lavrov.

Men även det förslaget gick alltså inte igenom.

USA har pekat ut Ryssland, tillsammans med Iran och den syriske presidenten Bashar al-Assads regim, som ansvarigt för angreppet i Douma i helgen. Både Ryssland och Syrien har förnekat att kemiska vapen har använts.

Kan rättfärdiga angrepp

Om en resolution ska röstas igenom i säkerhetsrådet krävs nio ja-röster, och att ingen av de fem permanenta medlemmarna – Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien eller USA – röstar emot.

Den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley har hotat med att USA kan komma att agera om den amerikanska resolutionen inte skulle gå igenom. Det har fått Ryssland att i sin tur varna för allvarliga konsekvenser ett eventuellt militärt angrepp skulle medföra, enligt nyhetsbyrån AFP.

Säkerhetsrådet träffades i måndags i ett öppet möte, som följdes av diskussioner bakom stängda dörrar. Nio av säkerhetsrådets femton medlemsländer, däribland Sverige, hade begärt att rådet snabbinkallades. Debatten var tuff och FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura varnade för att krisen i Mellanöstern kan komma att sprida sig över världen, och sade att krisen inte får eskalera utom kontroll i Syrien på någon front.

ANNONS
TT

Bakgrund: Misstänkta kemvapenattacken

Minst 60 människor dödades i den misstänkta kemvapenattacken i Douma nära Syriens huvudstad Damaskus i lördags, enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM. USA och Frankrike har anklagat Assadregimen för att ligga bakom. Ryssland, som stödjer president Bashar al-Assad, förnekar detta.

Det är inte första gången som den syriska regimen misstänks ha använt kemiska vapen. Efter en attack mot Damaskusförorten Ghouta i augusti 2013, då över 1000 personer dödades, lovade den syriska regimen att redovisa alla kemiska vapen.

I april 2017 utfördes en attack i Khan Sheikun, då över 80 personer dödades av nervgasen sarin. FN:s utredare slog senare fast att Assadregimen låg bakom, och USA svarade med att bomba en syrisk militärbas.

ANNONS