I Åbolands skärgård har Finland slagit näven i bordet och gett Ryssland en tydligt avvisande signal om ryska markaffärer i strategiska områden. Arkivbild.
I Åbolands skärgård har Finland slagit näven i bordet och gett Ryssland en tydligt avvisande signal om ryska markaffärer i strategiska områden. Arkivbild.

Säkerhetspolitik bakom finsk jätterazzia

Helgens enorma operation mot ett ryskt företag i Åbolands skärgård har klara säkerhetspolitiska kopplingar, anser bedömare som TT talat med. Även i Sverige förekommer ryska fastighetsköp i strategiskt viktiga områden, är slutsatsen.

ANNONS
|

Över 400 personer från polisen, försvaret, sjöbevakningen gränsbevakningen och skattemyndigheten deltog i tillslag på ett tiotal platser på fastlandet och öar utanför Pargas i sydvästra Finland.

Målet för de tungt utrustade poliserna och soldaterna: Det ryskägda företaget Airiston Helmi som sedan 2007 systematiskt köpt upp mark och byggnader på strategiska platser som djupa farleder, militära skyddsområden och flygfält i Åbolands skärgård.

På ägorna har företaget byggt stora fastigheter, muddrat ut hamnar och iordningställt rejält tilltagna kajer – bland annat för två inköpta finska militära båtar som fortfarande inte målats om – och landningsplattor för helikoptrar. Flera av husen påminner om hotellanläggningar men har stått tomma.

ANNONS

Två häktade

Officiellt rör jätterazzian ekonomisk brottslighet. På tisdagen häktades två personer – en 36-årig ryss och en 51-årig est – i tingsrätten i landskapet Egentliga Finland. De misstänks för att ha tvättat flera miljoner euro och för att ha använt svart arbetskraft i byggarbetena, skriver Hufvudstadsbladet.

Det finns fler misstänkta, enligt den finländska Centralkriminalpolisen som efter beslagen i 17 byggnader har ett digert material att gå igenom, inte minst i datorer och minnesstickor. På ett ställe hittades dessutom 500000 euro i kontanter.

Men att den väldiga räden bara skulle ha med ekobrott att göra är inte sannolikt, enligt Tomas Ries, docent säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan.

- Utifrån den offentliga information jag sett finns en mycket tydlig säkerhetspolitisk koppling. Orsaken är omfånget av operationen. De har ju bland annat satt in försvarsmakten, säger han till TT.

Tydlig signal

- Det här är en markering mot Ryssland att den här sortens verksamhet har gått för långt i Finland.

ANNONS

TT: Alltså ett sätt för Finland att berätta för Ryssland "vi vet, men vill inte ha diplomatiska förvecklingar kring detta"?

- Precis så är det. Fast offentligt säger man att det här bara rör misstankar om ekonomisk brottslighet, punkt slut, svarar Ries.

Oscar Jonsson, doktorand i krigsvetenskap vid King’s College London och Försvarshögskolan, ser också klara tecken på en säkerhetspolitisk koppling

- Den finska Skyddspolisen (motsvarar svenska Säpo) har i ett utlåtande till riksdagen sagt att detta kan vara tecken på att främmande makt förbereder sig logistiskt för olika typer av påverkan.

Pågått länge

Jonsson anser att det finns lärdomar för Sverige att dra:

- Är det något vi borde ha lärt oss vad gäller eskalering med Ryssland är att ryssarna lyssnar på handlingar och inte bara prat. Men den svenska strategin har varit att skrika ganska högt och göra ganska lite.

ANNONS

TT: Finns det anledning att tro att ryska fastighetsköp i strategiska områden pågått eller pågår i Sverige också?

- Ja, absolut. Varför skulle det inte äga rum här? Säpo pekade i en rapport 2014 på att Ryssland genomför krigsförberedande åtgärder i Sverige i ordalag som lät precis som den finska skyddspolisens. Vi lever i samma geopolitiska säkerhetssfär.

De ryska markaffärerna – som skett öppet och följt rådande regelverk – har uppmärksammats i minst tio år i Finland. Nu tar debatten fart om att införa en ny lag med krav på särskilt tillstånd för utländska medborgare och företag vid fastighetsköp på strategiskt viktiga platser.

TT

Fakta: Razzian mot Airiston Helmi

Den 22 september inleddes en två dagar lång razzia utanför staden Pargas i Åbolands skärgård. I operationen ingick fartyg, gummibåtar, helikoptrar och flygplan. För annan flygtrafik rådde förbud.

Över 400 personer ingick i operationen. De kom från polisen, försvaret, sjöbevakningen gränsbevakningen och skattemyndigheten. Tillslag skedde i 17 byggnader på ett tiotal platser.

Tre personer greps varav två, en rysk och en estnisk medborgare, häktades den 25 september som misstänkta för en rad ekonomiska brott. Ytterligare sju är förhörda.

Polisen hittade en halv miljon euro i plastpåsar. Därutöver beslagtogs dokument, minnesstickor och hårddiskar.

Räden riktades mot fastigheter tillhörande det ryskägda Airiston Helmi som sedan 2007 köpt egendom för flera miljoner euro. Bolaget har gått med förlust i åratal, men lyckades ända i fjol räntefritt få låna 5,5 miljoner euro utan säkerheter.

Källa: Hufvudstadsbladet

ANNONS