Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170914-rysszapad-529835_se.hp_1.jpg
Vitryska militärfordon förbereder sig för storövningen Zapad, som inleds i dag.

Ryska storövningen Zapad inleds

Rysslands stora militärövning Zapad börjar i dag. I år är övningen förlagd till västra Ryssland, den ryska enklaven Kaliningrad och Vitryssland och enligt Rysslands vice försvarsminister Alexander Fomin ska 12 700 soldater delta.

Enligt OSSE ska observatörer bjudas in till militärövningar där fler än 13 000 soldater ingår. Många i väst anser att Ryssland avsiktligt delat upp övningen i mindre delar för att inte gränsen ska nås, och att det verkliga antalet deltagare snarare är närmare 100 000 soldater.

I Sverige genomförs samtidigt övningen Aurora, den största militärövningen i Sverige på över 20 år, med upp emot 20 000 svenska soldater. Förutom dem deltar förband från USA, Frankrike, Norge, Finland, Danmark, Estland, Litauen och Lettland.

Fakta: Övar i västra Ryssland

De ryska väpnade styrkornas strategiska övning är ett årligt återkommande evenemang som i år hålls mellan den 14 och 20 september. Det är det militära utbildningsårets slutövning och roterar mellan olika ryska militärdistrikt. Årets övning, som går under namnet Zapad (Väst), är förlagd till västra Ryssland, den ryska enklaven Kaliningrad och Vitryssland.

Övningen har skapat viss oro, i synnerhet som det kommer att finnas rysk personal och utrustning i Vitryssland som gränsar såväl till Ukraina som till flera Natoländer. Enligt Moskva är övningen helt och hållet defensiv och inte riktad mot någon särskild fiende. Den vitryska generalstabschefen Oleg Belokonev har dock sagt att övningsscenariot målar upp ett möjligt hot från stater som på övningskartan är belägna på samma plats som Polen, Litauen och Lettland.

Källa: FOI-analytikern Johan Norberg, Reuters

MEST LÄST