Thomas Bossert är säkerhetsrådgivare åt USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
Thomas Bossert är säkerhetsrådgivare åt USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Robotar kan bli svaret på misstänkt kemattack

Utrikesminister Margot Wallström, USA:s president Donald Trump, Frankrike och Turkiet finns bland dem som förfäras över eller fördömer den misstänkta kemvapenattacken i Syrien. USA utesluter inte att svara med en robotattack.

ANNONS
|

Wallström kommenterar på Twitter uppgifterna om en attack i rebellfästet Douma i östra Ghouta utanför Damaskus:

"Förfärad av rapporter om attack med kemiska vapen i Douma. En utredning måste inledas omedelbart. Straffrihet är inte ett alternativ. Sverige kommer att kräva åtgärder av lämpliga internationella organ, inklusive FN:s säkerhetsråd", skriver hon.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) med säte i Haag är ett av de samarbetsorgan som skulle kunna bli inblandade i en eventuell utredning.

Trump tar också till Twitter. Han skriver att många människor dödats i en "huvudlös KEMISK attack", däribland kvinnor och barn – och pekar ut Syriens president Bashar al-Assad, Rysslands president Vladimir Putin och Iran.

ANNONS

Möjlig vedergällning

"Området för illdådet är avstängt och omringat av syriska armén, vilket gör det helt otillgängligt för omvärlden. President Putin, Ryssland och Iran är ansvariga för att stödja Djuret Assad. Högt pris...", skriver Trump.

Thomas Bossert, säkerhetsrådgivare i Vita huset, säger att USA utreder vad som har hänt men att bilderna från Douma är "fruktansvärda". Bossert utesluter inte en robotattack som vedergällning, säger han till ABC News.

Också Frankrike vill få upp frågan i FN:s säkerhetsråd, rapporterar AFP med utrikesminister Jean-Yves Le Drian som källa:

- Användandet av kemiska vapen är ett krigsbrott, säger han.

"Försvarslösa människor"

Påve Franciskus framträdde vid Petersplatsen i Rom på söndagen och brännmärkte bruket av kemvapen:

- Ingenting, absolut ingenting, kan rättfärdiga användningen av sådana verktyg för utrotning av försvarslösa människor och befolkningar, sade han.

Anklagelser om användning av kemiska vapen är långt ifrån ovanliga i kriget i Syrien. Och även nu nekar regeringen i Damaskus samt Ryssland och Iran till att ha använt några kemiska vapen.

ANNONS

Också det turkiska utrikesdepartementet klargör sina synpunkter, rapporterar Reuters:

"Med kraft fördömer vi attacken, som det finns starka misstankar om har utförts av regimen, vars historia av användning av kemiska vapen är känd för det internationella samfundet", skriver departementet.

TT

Fakta: OPCW

OPCW (Organisationen för förbud mot kemiska vapen) med säte i Haag är inget FN-organ utan ett internationellt samarbetsorgan mellan regeringar som har skapats för att se till att FN:s konvention om kemiska vapen efterlevs. Organisationen har 192 medlemsländer och firade sin 20:e födelsedag 2017.

Konventionen mot kemiska vapen (1997) innebär ett totalförbud mot kemvapen och regelbundna inspektioner. Inspektörerna ska kunna göra utredningar i ett land på ett annat lands begäran.

OPCW hamnade i fokus 2013 i samband med misstänkta krigsbrott i Syrien. I enlighet med en FN-resolution fick OPCW i uppdrag att förstöra Syriens kemiska vapenarsenal till mitten av 2014.

2017 var målet att OPCW skulle ha organiserat och bevakat förstörandet av 94 procent av världens tidigare dokumenterade kemiska stridsmedel.

Inom fem år ska USA och Ryssland ha förstört alla sina kemvapen.

2013 fick OPCW Nobels fredspris.

ANNONS