"Rötägg" upprör biståndsministrar

"Det lägsta man kan sjunka" konstaterar biståndsministern om de hjälp- och biståndsarbetare som avslöjats för att ha begått våldtäkter och sexuella övergrepp. Miljontals liv står på spel om förtroendet för hjälparna havererar, anser Isabella Lövin (MP).

ANNONS
|

Även om avslöjandena om missförhållanden inom framför allt brittiska Oxfam inte formellt stod på dagordningen när EU:s biståndsministrar samlades i Bryssel på tisdagen så var samtalsämnet ändå givet.

- EU är den största biståndsgivaren i världen sammanlagt så därför har vi ett enormt stort ansvar att se till att människors förtroende för biståndet bibehålls högt, konstaterar Isabella Lövin efteråt.

ANNONS

De policyer som finns måste följas, är hennes budskap.

- Det vi har sett bevis på är ju att man har sopat saker under mattan. Det har inte fått de konsekvenser som det måste få, säger Lövin, som nu agerar brevledes.

- Jag tänker så snart som möjligt, i morgon redan, skriva brev till de större FN-organisationerna och säga att jag förväntar mig att man uppgraderar de här frågorna.

Händelserna inom Oxfam riskerar att slå hårt mot organisationerna själva – men i slutänden också mot de hjälpbehövande.

- Den absoluta majoriteten av människor som jobbar i hjälporganisationer är människor som vill göra nytt för världen. Och då får inte de här få rötäggen förstöra förtroendet. För då riskerar vi livet och framtiden för miljontals människor som i dag är helt beroende av olika former av hjälp, konstaterar Lövin.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS