Belgarna Simon, Jan-Pieter, Harold och Henri passar på att äta sin skollunch på julmarknaden på Katarinatorget i Bryssel. "Njut av julen!" är deras uppmaning till oroliga marknadsbesökare.
Belgarna Simon, Jan-Pieter, Harold och Henri passar på att äta sin skollunch på julmarknaden på Katarinatorget i Bryssel. "Njut av julen!" är deras uppmaning till oroliga marknadsbesökare.

Rådet efter Berlin: Njut av julen!

Lastbilsattacken i Berlin möts med bestörtning, vaksamhet och höjd säkerhet runt om i Europa. Men också med maningar om att inte vara rädda.

ANNONS
|

Frankrikes nye inrikesminister Bruno Le Roux tog sig till den berömda julmarknaden i Strasbourg på tisdagen.

- Jag ber alla medborgare att vara försiktiga, men inte heller låta sig drabbas av en allmän rädsla, sade han dessförinnan i fransk radio.

President Francois Hollande betonade vikten av att hålla ihop.

- Det gäller för det land som attackeras, men också för hela Europa och till och med hela världen gentemot hotet från terrorismen, sade Hollande efter ett möte med Senegals president i Paris.

ANNONS

"Njut av julen"

Både Frankrike och Belgien har drabbats hårt av terror under 2016 och har varnat för fler eventuella attentat, inte minst mot de många populära julmarknaderna.

På marknaden vid Katarinatorget i Bryssel var det dock lugnt och stilla på tisdagseftermiddagen. Ungdomarna Simon, Jan-Pieter, Harold och Henri passade på att äta sin skollunch – och skickade samtidigt en passning till utländska massmedier för deras sätt att beskriva den terrordrabbade belgiska huvudstaden.

- De överdriver och säger allt är så farligt här, fnös Jan-Pieter.

- Njut av julen! Om man oroar sig för mycket kommer man inte kunna ha roligt, sade Harold och Henri.

"Kände till risken"

Belgiens inrikesminister Jan Jambon ser än så länge ingen anledning att ytterligare förstärka säkerheten.

- Vi kände till risken redan innan Berlin, sade Jambon till Radio1.

ANNONS

Bryssels borgmästare Yvan Mayeur har i sin tur gett polisen i uppdrag att noggrant kontrollera de hinder som satts upp kring julmarknaderna för att stoppa eventuella attacker, rapporterade tidningen Le Soir.

I USA var tillträdande presidenten Donald Trump snabb med att fördöma det inträffade i Berlin som ett "islamistiskt terroristdåd".

"Våra tankar och böner går till anhöriga till dem som drabbats av dagens hemska terrorattack i Berlin. Oskyldiga civila har mördats på gatorna när de förberedde sig på att fira denna kristna högtid", skrev Trump i ett uttalande, enligt AFP.

Fakta: Terror i Belgien och Frankrike

Terrorattackerna i Paris i november 2015 (130 döda) och Bryssel i mars 2016 (32 döda) utfördes av gärningsmän från en och samma islamistkrets i Belgien, uppbyggd kring radikaliserade andragenerationsinvandrare från Nordafrika och Mellanöstern. Merparten av gärningsmännen dödades i attackerna, medan andra inväntar rättegång – däribland franske Salah Abdeslam, belgiske Mohamed Abrini och svenske Osama Krayem.

Attacken i Nice i juli 2016 (86 döda) utfördes i sin tur av en tunisisk medborgare, sedan tio år tillbaka bosatt i Frankrike. Mannen har tidigare haft både drogproblem och psykiska problem och tros ha radikaliserats under våren.

ANNONS