70 000 människor evakueras på grund av en damm som riskerar att brista.
70 000 människor evakueras på grund av en damm som riskerar att brista.

Puerto Rico kan inte nå invånarna

I Puerto Rico har 40 kommuner av 78 inte kunnat nås av myndigheterna, mer än två dagar efter att orkanen Maria drabbade ön. Enligt guvernören evakueras cirka 70 000 människor i två städer på grund av en damm som riskerar att brista.

ANNONS
|

Elledningar och mobilmaster förstördes av Maria, och stora delar av ön drabbades av översvämningar. 1360 av öns 1600 mobilmaster är obrukbara, liksom 85 procent av kablarna för telefoni och internet.

Då många vägar är blockerade och telefonerna döda, säger myndigheterna att situationen kan vara ännu värre än vad de hittills kunnat konstatera.

- Vi har inte sett skadornas omfattning, säger guvernören Ricardo Rossello.

ANNONS

Mer än 15000 människor befinner sig i olika härbärgen på ön och det är oklart när kommunikationsmöjligheter och elektricitet kommer tillbaka.

Skadad damm

Nästan 40 centimeter regn har fallit på bergen som omger Guajataca-dammen i nordvästra Puerto Rico efter att Maria lämnade ön på onsdagseftermiddagen. Vattnet har fyllt på den nästan 90 år gamla dammen, som skadats.

En ingenjör har rapporterat en skada som myndigheterna säger kan vara det första tecknet på en dammkollaps.

- Vi har ingen aning om hur lång tid det kan ta eller hur det här kan utvecklas. Det är därför myndigheterna agerar så snabbt, eftersom de också har mycket jobb med all bråte. Det är en väldigt, väldigt förfärlig situation, säger Antony Reynes, meteorolog vid amerikanska National Weather Service.

- De försöker mobilisera alla resurser de kan men det är inte lätt. Vi vet inte hur lång tid det kan ta för den här skadan att bli en total dammkollaps.

ANNONS

Oklart med evakuering

Enligt guvernör Rossello evakueras omkring 70000 människor nedströms från den skadade dammen med bussar. Myndigheternas desperata varningar på Twitter visar tydligt på den extrema situationen.

"Alla områden runt Guajataca-floden måste evakuera NU. Era liv är i FARA", skriver ö-nationens vädertjänst på Twitter, en varning som många av invånarna inte kan nås av.

Dammen håller tillbaka en drygt fem kvadratkilometer stor sjö, vilket skapar ett enormt tryck på dammen.

Samtidigt uppger lokaltidningen El Nuevo Dia att färre människor än vad som sagts faktiskt är i fara och att bara 320 personer har evakuerats.

Minst 31 personer har dött i ovädret runt om i Karibien, varav 15 i Dominica, 10 i Puerto Rico, 3 på Haiti, 2 på Guadeloupe och 1 i Dominikanska republiken.

TT-AP

ANNONS