Oppositionsanhängare bygger en brinnande barrikad under sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor vid en protest i Caracas-stadsdelen Cotiza till stöd för den grupp militärer som genomförde en kortlivad revolt på måndagen.
Oppositionsanhängare bygger en brinnande barrikad under sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor vid en protest i Caracas-stadsdelen Cotiza till stöd för den grupp militärer som genomförde en kortlivad revolt på måndagen.

Protester i Caracas efter soldatrevolt

Oppositionsanhängare i Venezuela har blockerat vägar och satt upp barrikader på flera platser i östra och centrala Caracas, några timmar efter det att en grupp militärer försökt revoltera mot president Nicolás Maduros regering.

ANNONS
|

Demonstrationer till stöd för militärerna bröt först ut i den fattiga stadsdelen Cotiza och spreds sedan till andra delar av huvudstaden. Protesterna fortsatte på sina håll framåt midnatt lokal tid (tidigt på tisdagsmorgonen svensk tid).

I videor på sociala medier från brinnande barrikader framgår dock att det inte rör sig om några större grupper demonstranter.

Oppositionen har sedan tidigare kallat till demonstrationer på onsdag mot att Maduro häromveckan svors in för ytterligare en mandatperiod. Han vann presidentvalet i fjol med bred marginal, sedan det bojkottats av oppositionen som betraktar det som ogiltigt.

ANNONS

Lade ut video

De 27 militärerna, från nationalgardet, greps på måndagen sedan de först tillfångatagit fyra personer och stulit vapen vid en säkerhetspostering och sedan gått till angrepp mot en kommandocentral i norra Caracas, enligt ett uttalande från försvarsminister Vladimir Padrino.

Före gripandet spreds en video på sociala medier inspelad av en man som beskriver sig som gruppens ledare.

"Vi är nationalgardets professionella trupper mot regimen, som vi vägrar att erkänna. Jag behöver er hjälp, gå ut på gatorna", säger mannen som av regeringen identifierats som en officerare vid namn Luis Bandres Figueroa.

"Blev lurade"

Maduros andreman Diosdado Cabello twittrar triumfatoriskt efter gripandet. "De har redan gett oss flera detaljer och det första de sade var att de blivit erbjudna flotta hus och slott men de blev lurade. Vi kommer att vinna", skriver Cabello utan att gå in på detaljer om vem som skulle ha stått bakom det påstådda löftet.

Den oppositionskontrollerade nationalförsamlingen lovade i förra veckan att backa upp militärer och regeringsmedlemmar om de bryter med Maduro. Dess ordförande Juan Guaidó uttrycker stöd för de revolterande militärerna.

"Nationalförsamlingen åtar sig att erbjuda alla nödvändiga garantier till medlemmar i de väpnade styrkorna som aktivt bidrar till att återställa konstitutionen", Twittrar Guaidó.

TT-EFE-AFP

Fakta: Venezuelas fall

Dagens Venezuela präglas mycket av ex-presidenten Hugo Chávez. I början av 2000-talet lanserade han en "socialistisk revolution" för att förändra det ekonomiska och sociala systemet.

Tilltaget var kontroversiellt och motsättningarna mellan det gamla politiska etablissemanget och den nye presidenten var stora. Venezuela blev ett delat land. 2002 avsattes presidenten tillfälligt i en militärkupp.

Chávez rönte ändå framgångar, dels på grund av sin personlighet, dels på grund av stabilt höga oljepriser. Venezuela sitter på en av jordens största oljereserver. Han använde inkomsterna till projekt med fokus på bland annat hälsa, utbildning och bostäder åt de fattigaste. En rad förstatliganden genomfördes också. Chávez hade starkt stöd framför allt bland de fattiga.

Under årens lopp ökade dock presidentens inflytande över valmyndigheten, parlamentet och rättsväsendet. Militären och det statliga oljebolaget politiserades allt mer och polariseringen skärptes. Angreppen mot oppositionella, oberoende fackföreningar och massmedier trappades upp.

Chávez dog 2013. Året därpå kollapsade oljepriset, en katastrof för Venezuela. Särskilt som Chávez efterträdare Nicolás Maduro inte alls visat sig ha samma ledaregenskaper. Landet lider nu av hyperinflation och en till synes bottenlös ekonomisk nedgång. Regimen sitter dock kvar.

Källa: Landguiden

ANNONS