Regeringskritiska demonstranter framför Polens högsta domstol i Warszawa på onsdagsmorgonen.
Regeringskritiska demonstranter framför Polens högsta domstol i Warszawa på onsdagsmorgonen.

Polsk chefsdomare trotsar "utrensning" i HD

Polens president Andrzej Duda har tvångspensionerat chefsdomaren i landets högsta domstol. På onsdagen dök Malgorzata Gersdorf ändå upp på sin arbetsplats – "för att försvara rättsstaten". Nu varnar människorättsgruppen Civil Rights Defenders för hoten mot den polska demokratin.

ANNONS
|

Ropen skallade utanför domstolsbyggnaden i Warszawa då chefsdomaren Malgorzata Gersdorf kom till jobbet på onsdagsmorgonen: "Fria domstolar! Grundlag! Oavsättliga!"

- Jag ägnar mig inte åt politik. Jag gör det här för att försvara rättsstaten, sade chefsdomaren till journalister som samlats utanför HD i Warszawa, enligt AFP.

Egentligen är Gersdorf pensionär sedan midnatt natten mot onsdag, åtminstone enligt Polens president Andrzej Duda och det ärkekonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS). De tusentals demonstranterna i den polska huvudstaden, EU-kommissionen och internationella människorättsorganisationer är av en annan åsikt.

ANNONS

"Väldigt allvarligt"

Den polska regeringens senaste kontroversiella lagändring har siktet inställt på domstolsväsendet. Bland annat tvingas mer än en tredjedel av domarna i Högsta domstolen avgå till följd av en sänkning av pensionsåldern.

- Situationen är väldigt allvarlig. Under åren 2016-2018 har regeringen systematiskt undergrävt domstolsväsendets oberoende, den sänkta pensionsåldern i Högsta domstolen är bara det senaste exemplet, säger Damjan Zdravev på människorättsgruppen Civil Rights Defenders Europaavdelning till TT.

"Ren propaganda"

Förändringen har bland annat motiverats med att domarkåren är genomsyrad av en mentalitet som lever kvar från kommunisttiden, ett argument som Zdravev avfärdar.

- Det är ren propaganda. Tvärtom är det polska domstolsväsendet ett föredöme genom den roll det spelat i Polens utveckling från kommuniststat till demokratiskt samhälle, säger han.

Den polske premiärministern Mateusz Morawiecki försvarar regeringens linje, som fått häftig kritik av Bryssel – senast i måndags, då EU-kommissionen inledde en juridisk process mot Polen.

ANNONS

- Varje EU-land har rätt att utveckla sitt rättssystem i enlighet med sina egna traditioner, säger han vid ett besök i Europaparlamentet i Strasbourg, enligt AFP.

Vill stanna till 2020

Hur regeringen nu kommer att reagera är svårt att förutspå, enligt Damjan Zdravev på Civil Rights Defenders. Malgorzata Gersdorf meddelade själv tidigare i veckan att hon planerar att gå på semester efter onsdagen, och därefter komma tillbaka för att arbeta till 2020.

- Om regeringen inte har några problem att säga emot EU-kommissionen och gå in i en process så ser jag inte varför chefsdomarens åsikt skulle få dem att ändra sig, säger Zdravev.

"Inget isolerat exempel"

Civil Rights Defenders uppmanar omvärlden att agera mot den polska utvecklingen – dels för Polens skull, dels eftersom den annars riskerar att skapa ringar på vattnet, enligt Zdravev.

- Vi kan inte se Polen som ett isolerat exempel, eftersom det finns liknande trender i exempelvis Ungern. Det är en utveckling som inte är acceptabel för medlemsstater i EU.

ANNONS
TT

Bakgrund: Omstridda förändringar

I december 2017 antogs den omstridda förändringen av Polens rättsväsende.

Pensionsåldern för domare i högsta domstolen sänks från 70 till 65 år, vilket kommer att tvinga flera av dem att avgå. Dessutom får parlamentet ansvar för att utse medlemmar av det nationella juridiska råd (KRS), som utser nya domare. Det styrande partiet Lag och rättvisa (PIS) anser att rättsväsendet behöver förändras i syfte att motverka korruption och öka effektiviteten.

Efter att förändringarna röstats igenom aktiverade EU-kommissionen artikel 7 i Lissabonfördraget. Artikeln kallas för "atombomben" eftersom den ska avskräcka medlemsländer från att frångå EU:s grundläggande värderingar. Om det senare konstateras att Polen har brutit mot artikel 2, som bland annat handlar om respekt för de demokratiska värdena och för rättsstaten, kan det innebära att Polen förlorar sin rösträtt i EU.

EU-kommissionen har nu inlett ytterligare en juridisk process mot Polen, eftersom den anser att regeringen i Warszawa "undergräver principen om ett oberoende rättsväsende, som omfattar domares oavsättlighet". Polen har en månad på sig att svara.

ANNONS