Polis drabbar samman med demonstranter som försöker stoppa kvinnor i "fel" ålder att besöka Sabarimalatemplet i Nilacka i Kerala.
Polis drabbar samman med demonstranter som försöker stoppa kvinnor i "fel" ålder att besöka Sabarimalatemplet i Nilacka i Kerala.

Poliser skyddar kvinnliga tempelbesökare

Kvinnor har tidigare stoppats från att besöka det hinduiska Sabarimala-templet i Kerala i Indien – eftersom menstruation ses som något orent. Nu har förbudet hävts, vilket ledde till protester utanför templet.

ANNONS
|

Polis har drabbat samman med konservativa demonstranter som försökt att förhindra kvinnor från att ta sig in i templet till Lord Ayyappas ära, en av hinduismens mest heliga helgedomar och mål för miljoner pilgrimer varje höst.

Demonstranterna samlades vid en busstation och försökte handgripligen stoppa kvinnor från att gå mot templet. Även kvinnliga journalister attackerades, skriver Times of India och nyhetsbyrån AFP.

"Ska inte hindras"

- Vem som helst som vill gå till templet ska kunna göra det utan att hindras, har polischefen Manoj Abraham lovat och runt 500 poliser hade därför kallats ut under onsdagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Trots det ska en 45-årig kvinna ha övergett planerna halvvägs. Omringad av uppretade demonstranter vände hon tillbaka, trots att hon skyddades av polis, rapporterar Press Trust of India, enligt AFP.

I de flesta hinduiska tempel är kvinnor välkomna, men inte här. Enligt konservativa hinduer besudlar kvinnor som menstruerar helgedomen. Av det skälet har templet varit stängt för kvinnor mellan 10 och 50 år, oavsett om de menstruerar eller ej.

Men enligt ett utslag i landets högsta domstol för tre veckor sedan är det inte förenligt med grundläggande religionsfrihet att hindra kvinnor från att besöka ett tempel.

"Förgiftar positiv energi"

Översteprästen i templet, Kandararu Maheshawararu Tantri, har hävdat att det finns bevis för att den positiva energin som finns i templet kan förgiftas av menstruerande kvinnor och att de agerar själviskt.

- Ingen följare som tror på Sabarimala kommer att bryta den 2100 år gamla regeln. Dessutom finns det andra tempel till Ayyappas ära som kvinnor kan besöka, säger han till Times of India.

Radikala grupper har hotat att begå massjälvmord för att stoppa kvinnorna i det som kallats för ett "kulturellt slag" mellan konservativa religiösa grupper och högsta domstolen.

ANNONS
TT

ANNONS