Protester i Barcelona i förra veckan i samband med en stor polisinsats i för att stoppa folkomröstningen.
Protester i Barcelona i förra veckan i samband med en stor polisinsats i för att stoppa folkomröstningen.

Polis kan stänga katalanska vallokaler

ANNONS
|

Kataloniens regionala poliskår Mossos d’esquadra har på order av åklagarmyndigheten börjat besöka vallokaler inför den omstridda folkomröstningen om självständighet på söndag, rapporterar flera spanska medier. Syftet är att identifiera och förhöra de ansvariga för lokalerna.

Enligt den katalanska tidningen Aras källor har åklagarmyndigheten förberett en order till polisen om att ta kontroll över lokalerna under lördagen och inte släppa in någon förrän klockan 21 på söndagen. Den ska dock inte ha skickats till den katalanska polisen ännu.

Folkomröstningen har utlysts av den katalanska regeringen som har stöd av den separatistiska majoriteten i regionparlamentet. Den har dock förbjudits av Spaniens författningsdomstol, och Spaniens regering vidtar alltfler åtgärder för att stoppa den.

ANNONS
TT

Fakta: Den katalanska folkomröstningen

I folkomröstningen den 1 oktober får väljarna ta ställning till frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".

Den styrande koalitionen avser att utropa självständighet inom 48 timmar om resultatet blir ett ja.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till, om det blir ja i folkomröstningen.

Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt starka Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol och centralmakten i Madrid har vidtagit flera åtgärder för att förhindra den.

ANNONS