Afghanska soldater vid platsen för bombdåden i huvudstaden Kabul.
Afghanska soldater vid platsen för bombdåden i huvudstaden Kabul.

Omkring 50 döda i afghanska terrordåd

Omkring 50 människor har dödats i fyra dåd i Afghanistan under dagen. Två av dåden ägde rum i huvudstaden Kabul där omkring 30 människor miste livet. Några timmar senare smällde det vid guvernörens bostad i Kandaharprovinsen och minst nio dödades.

ANNONS
|

Attacken i Kandahar skedde invid provinsguvernörens residens. Där befann sig då Förenade arabemiratens Afghanistanambassadör som lyckades fly skadad från området.

Och tidigt på tisdagsmorgonen, i den svårt våldsansatta Helmandprovinsen, dödades minst sju människor av en talibansk självmordsbombare, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Anställda vid parlamentet

I huvudstaden Kabul där explosionerna – två stycken direkt efter varandra – riktade sig mot en minibuss med personal anställd vid den afghanska underrättelsetjänsten dödades omkring 30 människor. Cirka 80 skadades. De flesta av de döda var civila, anställda vid parlamentet, enligt en säkerhetskälla.

- En självmordsbombare till fots utlöste den första explosionen, som dödade och skadade ett antal oskyldiga arbetare, säger vakten Zabi, som själv skadades.

ANNONS

- Den andra var en bilbomb. Fordonet var parkerat på andra sidan gatan och kastade mig bakåt när det detonerade.

Talibaner bakom dåden

I den andra detonationen var fyra av de döda polismän som var på väg att hjälpa offer för den första explosionen, enligt AFP.

Talibanrörelsen har låtit meddela att man tar på sig dåden i Kabul.

Den svårt våldsdrabbade afghanska huvudstaden har präglats av ett relativt lugn de senaste månaderna. Parlamentsområdet är dock ett vanligt mål för väpnade attentatsmän i den afghanska huvudstaden.

ANNONS