En bild på terrorledaren Abu Bakr al-Baghdadi som jihadistgruppen IS offentliggjorde 2014. Arkivbild.
En bild på terrorledaren Abu Bakr al-Baghdadi som jihadistgruppen IS offentliggjorde 2014. Arkivbild.

Nytt livstecken från fruktad IS-ledare

Terrorrörelsen IS har offentliggjort en ny inspelning med sin högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi. I det ännu inte verifierade uttalandet uppmanar al-Baghdadi bland annat till attacker mot medier.

ANNONS
|

- Gör de otrognas mediecenter, och de platser där de bedriver sitt intellektuella krig, till ett av era mål, säger IS-ledaren.

al-Baghdadi refererar i uttalandet till religiösa texter och uppmanar sina anhängare i Syrien och Irak att inte ge upp. Terrorrörelsen är under stark press och har förlorat stora områden i regionen de senaste månaderna.

Det är första gången på nästan ett år som jihadiströrelsen ger ut material där man vill visa på att terrorledaren är vid liv. Inspelningen är inte daterad men på bandet refererar al-Baghdadi till Nordkoreas hot mot Japan och USA.

ANNONS

Den amerikanska underrättelsetjänsten har ännu inte hunnit analysera inspelningen.

"Vi har inte verifierat den ännu, även om vi inte har anledning att betvivla dess autenticitet", uppger en underrättelsekälla i ett uttalande.

IS-ledaren har jagats i över sex år. Han har flera gånger uppgetts vara död. I början av sommaren rapporterade exempelvis det Londonbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet att al-Baghdadi var död.

TT-AFP-Reuters

Fakta: al-Baghdadi och IS

Abu Bakr al-Baghdadi tros vara född 1971, som Ibrahim Awad al-Badr, i den irakiska staden Samarra norr om Bagdad. När han gått ut skolan ska han ha flyttat till huvudstaden för att studera Islam.

Efter den USA-ledda invasionen av Irak 2003 grundade han en upprorsgrupp, och greps 2004 och internerades i det amerikanska fängelset Camp Bucca, där en mängd fångar radikaliserades och där flera framtida IS-ledare suttit.

Senare samma år släpptes al-Baghdadi i brist på bevis, och skulle vid två senare tillfällen, 2007 och 2012, gripas och släppas av irakiska säkerhetsstyrkor.

2005 svor al-Baghdadi trohet till Abu Musab al-Zarqawi, som ses som IS "andlige ledare".

Efter al-Zarqawis död 2006 bildade al-Qaida i Irak en paraplyorganisation, Islamiska staten i Irak (ISI). När al-Zarqawis efterträdare dog dödades 2010 tog al-Baghdadi över ledarskapet.

Han började bygga upp den försvagade organisationen och 2013 beslutade han att gå samman med krafter i inbördeskrigets Syrien under namnet Islamiska staten i Irak och Levanten (Isil), varpå gruppen 2014 genomförde sin blixtoffensiv i Irak.

al-Baghdadi uppges ha växt upp i en familj kluven mellan officerare lojala med den störtade diktatorn Saddam Husseins sekulära Baath-parti och en religiös klan. Den bakgrunden kan ha hjälpt honom när han senare lyckades inkorporera gamla Saddam-militärer i sin rörelse.

Källa: AFP, BBC

ANNONS