Österrikes försvarsminister Hans Peter Doskozil på en bild från 2015. Arkivbild.
Österrikes försvarsminister Hans Peter Doskozil på en bild från 2015. Arkivbild.

Ny EU-plan för migranter på Medelhavet

Mer EU-pengar till Italien och Libyen sätts in för att få kontroll över migrant- och flyktingflödet över Medelhavet. Österrikiska varningar om gränskontroller får samtidigt Italien att rasa, och landet beskrivs som en "tryckkokare".

ANNONS
|

- Det framgår klart för oss alla att situationen i Italien är extremt komplicerad. Vi kommer att utöka våra ansträngningar och genom vår handlingsplan se till att vi minskar trycket på Italien och ökar solidariteten från andra länder, säger EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans på en presskonferens i Strasbourg.

Från kommissionen läggs nu ytterligare 45 miljoner euro – drygt 400 miljoner kronor – på att "stärka libyska myndigheter". Bland annat stöds uppsättandet av ett fullt fungerande libyskt sjöräddningscenter.

ANNONS

Ny vidarebosättning

Därtill ges ytterligare 35 miljoner euro till migranthanteringen i Italien.

Av de drygt 100000 flyktingar och migranter som kommit över Medelhavet hittills i år har över 85000 hamnat i Italien.

Landets regering har på sistone höjt rösten alltmer gentemot övriga EU-länder för att få hjälp. Oviljan har dock varit stor – inte minst med tanke på att merparten av de nyanlända i Italien är migranter från afrikanska länder söder om Sahara.

Från EU-kommissionen föreslås nu dock att en ny plan ska arbetas fram tillsammans med FN:s flyktingorgan UNHCR för att vidarebosätta personer från Libyen, Egypten, Nigeria, Etiopien och Sudan. Hur många det kan handla om vill emellertid Timmermans ännu inte gå in på.

- Ministrarna kommer nu att diskutera det här på torsdag, säger Timmermans inför det migrationsministermöte som EU-länderna håller i Tallinn senare i veckan.

Rom och Wien i träta

Tisdagens nya arbetsplan läggs fram samtidigt som Italien kallat upp Österrikes ambassadör till sitt utrikesdepartement med anledning av österrikiska varslingar om att införa gränskontroller i Brennerpasset för att hindra migranter.

- Jag väntar mig att gränskontroller kommer att införas väldigt snart, sade försvarsminister Hans Peter Doskozil i en intervju med tidningen Kronen Zeitung på tisdagen.

ANNONS

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik säger till TT att det nu finns cirka 200000 personer i Italiens mottagningssystem. Samtidigt har både Schweiz och Frankrike gjort sina gränser mot Italien mer svårgenomträngliga, och nu mullrar Österrike om samma sak.

"Två tryckkokare"

På samma sätt har Makedonien gjort med sin gräns mot Grekland, säger Ribbenvik.

- Vi har ju egentligen två tryckkokare, om man får använda det uttrycket, i Grekland och Italien, där människor inte kommer vidare.

Detta kan få "en omvänd dominoeffekt" som följd, spekulerar Ribbenvik, där Italien agerar gentemot Libyen och Nordafrikas stränder.

- Alltså att de båtar som nu tas i land i Sicilien vänds. Det är en tänkbar utveckling.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Kommissionens nya migrantplan

EU-kommissionen lade på tisdagen fram en omfattande handlingsplan för att hantera flykting- och migrantläget kring Medelhavet.

I planen ingår 46 miljoner euro för att "stärka kapaciteten hos de libyska myndigheterna" samt 35 miljoner euro för "hantering av migrationsströmmar i Italien".

EU:s medlemsländer uppmanas att bidra mer ekonomiskt till EU:s förvaltningsfond för Afrika, skynda på omplaceringen av asylsökande som kommit till Italien, påskynda diskussionerna om framtidens asylsystem och hjälpa till med återsändandet av personer utan asylskäl från Italien.

Italien ska i sin tur bland annat ta fram en uppförandekod för de hjälporganisationer som genomför sök- och räddningsinsatser på Medelhavet.

ANNONS