Nu börjar rättegången i ubåtsfallet

När klockan slår 9.30 ställs mordåtalade Peter Madsen inför rätta i Köpenhamns byret. Journalister från tolv länder gör sig redo att rapportera från ett av tingsrättens mest uppmärksammade fall hittills.

ANNONS
|

Tv-kanaler riggade redan i går utanför Köpenhamns byret, ett stenkast från promenadgatan Strøget, för att bevaka rättegången. Tält har byggts upp där tv-sändningar kan genomföras.

Att sända ljud och bild från rättssalen är inte tillåtet, och det är strikta restriktioner för fotografering utanför. Fotografer och tv-team på plats får inte fotografera anhöriga, misstänkte Peter Madsen eller någon annan som har ett ärende i tingsrätten utan tillåtelse.

Stort medieintresse

Mer än 75 journalister väntas ta plats i ett rum intill rättssal 60, där mordåtalade Peter Madsen ska sitta tillsammans med sin försvarsadvokat. Där kommer journalister att följa rättegången via högtalare och stora tv-skärmar.

ANNONS

Ubåtsbyggaren Peter Madsen står åtalad för att ha bundit den svenska journalisten Kim Wall och utsatt henne för grovt våld genom bland annat slag och stick. Madsen misstänks ha dödat henne och därefter styckat kroppen, innan den sänktes till havets botten med hjälp av rördelar. Madsens förklaringar om vad som har hänt Kim Wall har ändrats i takt med polisens genombrott i utredningen.

Förnekar brott

När åtalet väcktes i januari fortsatte Madsen att förneka brott, med undantag för brott mot griftefrid då han erkänt att han styckat och slängt Kim Wall i havet.

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen väntas i dag gå igenom sin stämningsansökan och de åtalspunkter mot Madsen – mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden – som ger en obehaglig beskrivning av ett förlopp som slutade med att Wall hittades död.

Tolv rättegångsdagar är inplanerade och domen väntas den 25 april.

Tidslinje: Ubåtsfallet

En sommarkväll 2017: En svensk journalist anmäls saknad och en ubåt försvinner plötsligt i Öresund. Det blir upptakten till ett av Nordens mest uppmärksammade mordfall.

Det här har hänt.

• Vid 19-tiden den 10 augusti 2017 lämnar UC3 Nautilus hamnen i Köpenhamn. Ombord finns den svenska journalisten Kim Wall och ubåtsbyggaren Peter Madsen. Wall skulle göra ett reportage om Madsen. På natten slår Walls partner larm om att ubåten inte har återvänt. Tidigt på morgonen påbörjas sökandet.

• 11 augusti: Klockan 10.14 syns ubåten vid Kögebukten, söder om Köpenhamn. Madsen meddelar då via radio att han är på väg tillbaka till hamnen och att alla ombord mår bra. Klockan 11 sjunker plötsligt ubåten. Madsen räddas av en privatbåt, men Kim Wall återfinns inte. Madsen hävdar då att han släppt av henne kvällen innan.

• På kvällen efter att ubåten lämnat hamnen meddelar Köpenhamnspolisen att Madsen misstänks för mord alternativt dråp. Han häktas nästa dag för "vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter".

• 14 augusti: Ubåten har bärgats och polisen meddelar att den tekniska undersökningen visar att Madsen sänkte ubåten med flit. En vecka efter försvinnandet meddelar polisen att de räknar med att Kim Wall är död. Kroppen saknas fortfarande och dykare letar i Kögebukten.

• 21 augusti: Det avslöjas att Madsen vid häktningsförhandlingen den 12 augusti uppgett att han "begravt" Wall till sjöss efter en olycka ombord. Senare samma dag hittas delar av en kvinnokropp i vattnet utanför Amager.

• 23 augusti: Köpenhamnspolisen meddelar att den döda kvinnan är Kim Wall. Kvarlevorna har identifierats med dna. Madsen häktas först för misstanke om vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter. Polisen misstänker mord alternativt dråp och brott mot griftefriden.

• Vid omhäktningsförhandlingen den 5 september häktas han i stället för mord. Domstolen beslutar att den misstänkte ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Under omhäktningsförhandlingen ger Peter Madsen sin version av hur Kim Wall dog. Hon träffades av den 70 kilo tunga luckan till tornet på ubåten, hävdar han.

• Obehagliga detaljer från obduktionsrapporten och fynd på Madsens hårddisk avslöjas när han omhäktas. Bland annat har man hittat filmer med tortyr och kvinnomord, berättar åklagaren Jakob Buch-Jepsen, som framhåller att det inte rör sig om videor som producerats av Peter Madsen. Hårddisken på rymdlaboratoriet har andra haft tillgång till, framhåller Madsen.

• 6 oktober: Polisen gör nya fynd i Kögebukten. En påse med Kim Walls huvud har hittats, även en påse med hennes kläder och skor återfinns. Det finns inga tecken på våld eller frakturer på kraniet, vilket motsäger Madsens förklaring om att Kim Wall dog när hon fick en tung lucka i huvudet.

• I slutet av oktober meddelar Köpenhamnspolisen att Peter Madsen har erkänt att det var han som styckade Kim Walls kvarlevor och sedan slängde likdelarna i Kögebukten. Madsen har i polisförhör också ändrat sin ursprungliga historia om hur Kim Wall dog. Enligt polisen sade han att hon kan ha avlidit till följd av kolmonoxidförgiftning inne i ubåten.

• Den 16 januari 2018 meddelas att Peter Madsen åtalas för mordet på Kim Wall. Enligt åtalet har mordet skett efter planering och förberedelse. Åklagarmyndigheten kommer att yrka på att Madsen döms till livstids fängelse i första hand. I andra hand yrkas på förvaring, ett tidsobestämt fängelsestraff.

• Nu lyfts locket på den omfattande utredningen. Madsen misstänks ha bundit Kim Wall, utsatt henne för våld genom bland annat stick och dödat henne, enligt stämningsansökan. Han ska ha tagit med sig flera verktyg, som kniv och såg, till ubåten. Dödsorsaken är oklar, men Madsen misstänks ha dödat Kim Wall och därefter styckat kroppen, innan den sänktes till havets botten med hjälp av rördelar.

• Förhandlingarna börjar i byretten (tingsrätten) den 8 mars. Totalt tolv förhandlingsdagar är bokade.

Källa: TT

ANNONS