Hyon Song-Wol, till vänster i bild, under ett möte med Sydkorea i Panmunjom tidigare i januari.
Hyon Song-Wol, till vänster i bild, under ett möte med Sydkorea i Panmunjom tidigare i januari.

Nordkorea skjuter upp kulturbesök inför OS

Nordkorea har skjutit upp ett planerat besök till Sydkorea inför OS. Planen var att skicka en grupp på sju personer för att inspektera platser där olika uppträdanden skulle kunna äga rum.

ANNONS
|

Gruppen skulle ha letts av Hyon Song-Wol, som uppges vara en före detta flickvän till ledaren Kim Jong-Un. Hon leder Moranbong, ett stort nordkoreanskt band.

Det var från början oklart om besöket skjutits upp eller ställts in. Någon förklaring har det slutna landet inte kommit med.

- Vi har skickat ett fax till Nord och krävt en förklaring, uppgav Sydkoreas utrikesminister Cho Myoung-Gyon.

ANNONS

Hyon ryktades, tillsammans med ett antal andra musiker i Nordkorea, ha avrättats 2013 för att ha varit inblandad i porrfilmer. Det förnekades ilsket av Pyongyang, som också visade upp henne i statlig tv senare. Inför det planerade besöket har sydkoreanska medier återigen börjat rapportera om Hyon.

- Pyongyang är uppenbarligen argt på att de obekräftade ryktena om Hyons påstådda kopplingar till Kim sprids igen, säger professor Yang Moo-Jin vid Universitetet för Nordkoreastudier i Seoul.

Senare uppgav Sydkorea att Nord svarat att man vill komma på söndagen i stället, och att man enligt Nord kan genomföra programmet som man tidigare kommit överens om. Sydkorea uppger att man ska ge Nord ett svar på sin begäran inom kort.

TT-AFP-Reuters

ANNONS