De nordkoreanska delegationsledarna Kim Yong-Nam och Kim Yo-Jong på plats vid lördagens hockeymatch i Gangneung.
De nordkoreanska delegationsledarna Kim Yong-Nam och Kim Yo-Jong på plats vid lördagens hockeymatch i Gangneung.

Nordkorea lockar med toppmöte i Pyongyang

Kim-dynastins första besök söder om gränsen kan leda till ett oväntat toppmöte senare i år. Kim Jong-Un vill att Sydkoreas president hälsar på i Pyongyang så snart som möjligt, uppger den nordkoreanske diktatorns syster vid en lunch i Seoul.

ANNONS
|

Systern Kim Yo-Jong framförde inbjudan vid mötet som hölls i den sydkoreanska huvudstaden för att fira att vinter-OS i Pyeongchang nu är i gång, meddelar det sydkoreanska presidentpalatset Blå huset.

- Vi hoppas få se er i Pyongyang inom kort, sade Kim Yo-Jong, efter att ha överlämnat ett personligt brev från sin storebror.

- Vi vill se president Moon bli huvudperson i att öppna ett nytt kapitel för återförening, och lämna stora avtryck i historien, fortsatte hon, enligt sydkoreanska tjänstemäns redogörelse för mötet i medier i Seoul.

ANNONS

Nordkoreas diplomatiska OS-delegation leds av Kim Yo-Jong, som är högt uppsatt i den nordkoreanska regimen, och den politiske veteranen Kim Yong-Nam, som fungerar som Nordkoreas ceremonielle statschef.

Skapa förutsättningar

Kim Yo-Jong, som tros vara cirka 30 år, är den första representanten för Kim-dynastin som satt sin fot söder om gränsen sedan Korea delades i samband med kriget 1950-53. Under måltiden frågade en sydkoreansk delegat hur det var att se den andra sidan.

- Även om det är första gången jag är här känns det inte konstigt, svarade hon.

- Det känns inte obekant.

På inbjudan svarade Moon enligt sydkoreanska medier klassiskt diplomatiskt varken ja eller nej, utan med uppmaningen att "låt oss skapa förutsättningar för att det blir av".

Tidigare toppmöten

Redan helgens möten i samband med OS-starten beskrivs som de mest betydelsefulla diplomatiska samtalen mellan grannländerna på flera år. Efter lunchen sågs delegationerna ta höghastighetståget till Gangneung, för att se de båda ländernas gemensamma damlag spela i OS-hockeyn.

ANNONS

Och ett toppmöte i Pyongyang skulle bli historiskt. Regimen där har i och för sig agerat värd åt Sydkoreas presidenter två gånger tidigare. Men det var år 2000 respektive 2007, före de nuvarande ledarnas tid.

Kim Jong-Un har såvitt känt aldrig i vuxen ålder vare sig lämnat Nordkorea eller träffat några andra världsledare.

TT

Bakgrund: Två Kim tog tåget, en flyger

Alltsedan Korea delades efter andra världskriget har ledarna i norr ofta haft dålig kontakt med omvärlden. Lite om de tre diktatorernas res- och mötesvanor:

Kim Il-Sung (vid makten 1948-1994): Var flygrädd, och lät därför bygga ett mytomspunnet system med pansartåg som färdades längs delvis hemliga järnvägar mellan hårt bevakade palats. Men han tog ofta emot ledare från i synnerhet Kina i Pyongyang, och reste själv utomlands, om än sällan. 1984 tog Kim Il-Sung pansartåget på en flera veckor lång turné genom Sovjetunionen och kommunistiska länder i Europa – så långt västerut som Berlin, som han även hade besökt redan 1956.

Kim Jong-Il (vid makten 1994-2011): Tog över flygrädslan från fadern, och fortsatte nyttja de bepansrade tågen. Även Kim Jong-Il tog järnvägen till Kina och Ryssland. På hemmaplan tog han emot andra stats- och regeringschefer i Pyongyang, däribland statsminister Göran Persson då Sverige var EU-ordförande 2001.

Två gånger var Kim den andre värd åt ledare från den bittra fienden Sydkorea, i juni 2000 och i oktober 2007. Sydkoreas president Kim Dae-Jung fick Nobels fredspris för "solskenspolitiken" som bland annat innefattade mötet 2000. Hans efterträdare Roh Moo-Hyun försökte återuppliva islossningen i samband med mötet 2007, men de löften om nedrustning och bättre förbindelser som kom vid mötena förverkligades aldrig.

Kim Jong-Un (2011-): Gick enligt osäkra uppgifter i skola i Schweiz på 90-talet. Men sedan han tog över landet efter faderns död 2011 har den tredje Kim, såvitt känt, varken lämnat Nordkorea eller haft några andra stats- eller regeringschefer på besök.

Hur Kim Jong-Un transporterar sig är, liksom så mycket annat i Nordkorea, ganska oklart. Men till skillnad från pappa och farfar verkar han inte ha något emot att flyga. Enligt rapporter i sydkoreanska medier har han ett stort flygplan, av typen Iljusjin Il-62, för längre resor inom landet.

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Under 2017 trappades läget vid den koreanska halvön upp. Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots detta har landet, som leds av diktatorn Kim Jong-Un, återkommande skjutit upp robotar. Landet har dessutom genomfört sex kärnvapentester, senast i september i fjol.

ANNONS