Nederländernas kung – hemlig deltidspilot för KLM

Nederländernas kung Willem-Alexander medgav i en tidning som publicerades under onsdagen att han i över två decennier har flugit KLM-flyg två gånger per månad.

ANNONS
|

I intervjun berättar han, enligt The Guardian, att flygandet var en avslappnande hobby som tillät honom att lämna sina kungliga åtaganden på marken och fokusera på något helt annat.

– Du har ett flyg, passagerare och besättning. Du har ett ansvar för dem. Du kan inte ta med dig dina problem upp i luften. Du kan koppla av helt och hållet och koncentrera dig på något annat. Det för mig är det mest avslappnande med att flyga, ska han ha sagt till tidningen De Telegraaf.

Willem-Alexander, 50 år gammal, blev kung 2013 när drottning Beatrix av Nederländerna abdikerade. Det har tidigare varit känt att han kunde flyga och att han ibland flög hem sin mor från olika statsbesök samt att han då och då flög KLM-flyg. Men nu visar det sig att han flög mycket oftare än så.

ANNONS

Blir inte igenkänd

Enligt The Guardian flög han KLM-flottans flyg av typerna Martinair och Fokker 70 – dock alltid som andrepilot. Han uppger att han nu ska utbildas i att flyga Boeing 737 då Fokker 70 ska tas ur bruk.

Kung Willem-Alexander berättar att det inte hänt speciellt ofta att passagerare känt igen honom. Han passerade regelbundet transitområdet påflygplatsen Schiphol, iklädd pilotuniform, utan att någon förstod att han var kungen av Nederländerna.

Även om han som andrepilot ofta läste uppvälkomstmeddelanden behövde han inte uppge sitt namn. Dessutom håller man, sedan terrorattackerna i New York 2001, dörren till cockpiten stängd.

– Innan 11:e septemberattackerna brukadecockpit-dörren hållas öppen. Folk tittade in ochtyckte att detvar trevligt och överraskande att jag var där, sa han till De Telegraaf.

ANNONS