Påve Franciskus. Arkivbild.
Påve Franciskus. Arkivbild.

"Naivt" – kritik mot påvens avtal med Kina

Påve Franciskus har i ett historiskt beslut erkänt sju katolska biskopar som den kommunistiska kinesiska regimen utsett. Påven hoppas att "såren från förr ska läka" och att det leder till katolsk enighet i Kina – men kritiken kommer omedelbart.

ANNONS
|

Uppgörelsen kan leda till normalisering av sargade relationer. Vatikanen har inte haft diplomatiska kontakter med Kina sedan 1951, två år efter att den kommunistiska staten bildades.

I dag finns uppskattningsvis tolv miljoner katoliker i världens mest befolkade land, men de är uppdelade mellan en del där kyrkliga beslutsfattare väljs av kommunistpartiet och en fristående del som svär trohet till Vatikanen.

Den preliminära uppgörelsen har enligt Vatikanen följt på "en lång process av omsorgsfulla förhandlingar" och den kan utvecklas gemensamt.

"Ökat samarbete"

"Den berör utnämningen av biskopar, en fråga av stor betydelse för kyrkan, och skapar förutsättningar för ökat samarbete på bilateral nivå", skriver Vatikanen i ett uttalande.

ANNONS

Greg Burke, Vatikanens talesperson, betonar att uppgörelsen är kyrklig och inte politisk samt att den ger troende möjlighet att ha biskopar "som är i gemenskap med Rom men samtidigt erkända av kinesiska myndigheter."

Enligt Kina har avtalet slutits i Peking av biträdande utrikesminister Wang Chao och Vatikanens höge utrikesrepresentant Antoine Camilleri. Enligt uttalandet ska de båda sidorna "fortsätta upprätthålla kommunikation och utveckla förbättringen av bilaterala relationer".

"Naivt av Vatikanen"

Något som komplicerat kontakten är att Vatikanen erkänt Taiwan som egen stat, medan Peking anser att ön är del av Kina. Nu uppger Taiwans utrikesdepartement att uppgörelsen inte ska påverka relationen till Vatikanen.

Påve Franciskus har försökt förbättra relationerna med Peking ända sedan han tillträdde 2013. Men redan kommer kritik mot den nya uppgörelsen. Den sluts medan förtrycket mot troende i Kina har ökat och är ett "strategiskt steg av Kina, och ett naivt av Vatikanen", säger Jonathan Sullivan, chef för Kinaprogrammen vid Asiatiska forskningsinstitutet på Nottinghams universitet.

- I slutänden skulle kommunistpartiet vilja infoga alla former av dyrkan under statliga organ som gör det lättare hantera och säkerställer att allas primära lojalitet är till staten, säger han.

ANNONS
TT-AFP

Fakta: Katolska kyrkan

Kristendomen är världens största religion, med nästan en tredjedel av mänskligheten som medlemmar.

Romersk-katolska kyrkan är den största av kristendomens tre huvudgrenar, framför den ortodoxa och den protestantiska kyrkan.

Nästan två miljarder människor eller 17,5 procent av mänskligheten, fanns registrerade som medlemmar i katolska kyrkan 2011 i världen.

I Sverige fanns det 104175 registrerade medlemmar i katolska kyrkan 2014, organiserade i 44 församlingar.

Källa: NE

ANNONS