En nöjd ärkebiskop Damianos vid återöppnandet av Katarinaklostrets bibliotek.
En nöjd ärkebiskop Damianos vid återöppnandet av Katarinaklostrets bibliotek.

Mytomspunnet klosterbibliotek åter öppet

Vid platsen där Moses sägs ha tagit emot Tio Guds bud vankas det nu åter gott om visdomsord. Biblioteket i Katarinaklostret i Sinai, med några av världens äldsta och dyrbaraste manuskript, har slagit upp portarna efter flera års renovering.

ANNONS
|

- Biblioteket är nu öppet för allmänheten och forskare, förklarar Tony Kazamias, medarbetare till ärkebiskop Damianos, enligt nyhetsbyrån AP i samband med öppningsceremonin i helgen.

Själva budorden finns såvitt känt inte i original, men samlingen innehåller tusentals rullar, manuskript och böcker ända tillbaka till 300-talet. Och skatterna är så talrika att de ansvariga kontinuerligt gör nya häpnadsväckande fynd – under renoveringsarbetet som har pågått i tre år hittades recept från 500-talet. Formuleringarna i dokumenten tros kunna spåras direkt till läkekonstens fader själv, greken Hippokrates, även om han levde ungefär 1000 år tidigare, skriver National Geographic.

ANNONS

Värdefullast i världen

Sedan tidigare är det mest berömda manuskriptet i klostret Codex Sinaiticus, stora delar av Bibeln i form av handskrivna pergament från 300-talet. Under de senaste århundradena har stormakter övertalat munkarna att släppa i väg delar av Codex Sinaiticus till bibliotek i Europa, men ett antal av pergamenten finns kvar i klostret.

- Detta är det värdefullaste manuskriptet i världen, säger Justin, en amerikansk munk som fungerar som klostrets bibliotekarie, till AP.

Heligt område

Katarinaklostret ligger centralt i bergen på södra Sinai-halvön, och är ett populärt utflyktsmål från Sharm el-Sheikh och Dahab. Liksom badorterna på halvöns östkust är klostret mycket hårt bevakat, och har därmed klarat sig ganska väl när norra delen av Sinai de senaste åren sjunkit allt djupare ner i ett krigsliknande tillstånd mellan jihadistiska upprorsmän och den egyptiska regimens styrkor.

Katarinaklostret är byggt vid berget Sinai, i ett område som är heligt för såväl judar som kristna och muslimer. Det har placerats där eftersom det enligt Bibeln var på detta berg som Gud överlämnade sina lagar till Moses.

ANNONS

TT

ANNONS