93-årige Robert Mugabe är världens äldste ledare och frågan om vem som ska ta över makten efter honom har länge präglat Zimbabwe.
93-årige Robert Mugabe är världens äldste ledare och frågan om vem som ska ta över makten efter honom har länge präglat Zimbabwe.

Mugabe på väg bort efter "militärkupp light"

Zimbabwes president Robert Mugabes långa och brutala tid vid makten är av allt att döma slut. Militären har tagit kontroll över viktiga statliga institutioner, och trots principiella invändningar från oppositionen är reaktionen främst lättnad. Kan det verkligen vara över?

ANNONS
|

"Ja, det är surrealistiskt men det händer. Det är inte någon dröm. Det är inte någon mardröm. Detta är nuet och som Martin Luther King skulle ha sagt, i dag är första dagen på resten av våra liv. Upp med hakorna, landsmän", skriver den zimbabwiske oppositionspolitikern Tendai Biti lyriskt på Twitter efter att Zimbabwes militärledning tagit över statliga radio- och tv-stationen ZBC och meddelat att en insats pågår "mot kriminella" i kretsen kring presidenten. Han underströk också nogsamt att det som nu sker inte är någon militärkupp.

Generalmajor SB Moyo bedyrade vidare i det nattliga och direktsända tv-anförandet att så fort uppdraget är utfört ska allt återgå till det normala och förklarade att "hans excellens presidenten och hans familj är oskadda och att deras säkerhet är garanterad".

ANNONS

Snart surrade dock ryktena om att Robert Mugabe i själva verket var satt i husarrest av militären och att hans långa tid vid makten i praktiken kunde betraktas som över.

Det var då Tendai Biti skrev sin lyriska tweet.

I telefon med Zuma

Senare intervjuades oppositionspolitikern i CBSNews :

- Om den rör sig som en anka, går som en anka, då är det en anka. Detta är en kupp. Det är ingen fråga om det, säger Tenda Biti till tv-bolaget.

- Så vi fördömer det utomrättsliga övertagandet av makt från en vald civil maktenhet, men med det sagt så måste vi beakta de djupa underliggande strukturella orsakerna som har fått armén att göra som den gjort för att återställa ordningen eller hur de nu vill etikettera det, fortsätter han.

Även Sten Rylander som var Sveriges ambassadör mellan 2006 och 2010 beskriver det som skett som en militärkupp.

ANNONS

- De har ju tagit över radio- och tv-stationen och kan diktera vad som ska hända. Man måste beskriva det som att de tillfälligt har tagit över på något sätt. Men jag tror inte att de lägger beslag på hela makten för att styra under lång tid. Men visst är det någon sorts militärkupp, säger han till TT.

Under dagen talade Sydafrikas president Jacob Zuma i telefon med sin kollega i grannlandet och Mugabe ska då ha signalerat att han är instängd i sitt hem, men att han mår bra, enligt ett uttalande från Sydafrikas regering som bland andra nyhetsbyrån AFP återger.

Var är Grace?

En fråga som surrat hela dagen är var en av dramats huvudpersoner – den zimbabwiska presidenthustrun Grace Mugabe – håller hus? Flera medier, bland andra BBC har hänvisat till källor som säger att hon har flytt till grannlandet Namibia.

Bakom den dramatiska utvecklingen ligger en maktkamp om vem som ska ta över makten efter den 93-årige Robert Mugabe, som styrt landet sedan självständigheten 1980. I början av november fick landets vicepresident Emmerson Mnangagwa sparken från sin post, ett drag kopplat direkt till Grace Mugabes tydliga ambition att ta över efter maken.

ANNONS

Men den framtidutsikten tilltalar inte militären vars arméchef redan i måndags förklarade att militären inte kommer att "tveka att gå in" för att försvara revolutionen (frihetskampen på 1960 och 70-talet).

- Jag tror att det här militära ingripandet sker i samråd med Mnangagwa, som har varit det starka namnet och har goda kontakter med polis och militär. Det riktar sig framför allt mot Grace. Mugabe själv är så gammal att han nästan inte är tillräknelig. Militären vill inte acceptera Grace Mugabe, för hon är väldigt illa omtyckt av vanligt folk i Zimbabwe, säger Sten Rylander.

Möten med Mugabe

Efter att Sydafrikas president Jacob Zuma talat med Mugabe meddelade han att han att han i egenskap av ordförande för SADC (organisationen för ekonomisk utveckling i södra Afrika) skickar ministrar till Harare för att träffa Mugabe och militären.

Troligen händer inte något drastiskt utåt innan dessa möten är avklarade.

Än så länge besktrivs läget som samlat och lugnt i Zimbabwe. SVT:s utrikeskorrespondent Johan Ripås som befinner sig på plats i Harare rapporterar att stämningen är spöklik i den zimbabwiska huvudstaden.

ANNONS

- Det är ingen tvekan om att militären har tagit över makten. De står utplacerade vid alla viktiga byggnader med pansarvagnar och automatvapen, säger han till den egna tv-kanalen.

TT

Fakta: Zimbabwe

Enligt grundlagen ska Zimbabwe vara en demokratisk republik med flerpartisystem, och förutom det styrande partiet Zanu-PF finns oppositionspartiet Rörelsen för Demokratisk förändring, MDC, som är sprunget ur landets fackföreningsrörelse och civilsamhället. MDC är numera splittrat.

I praktiken har Zimbabwe dock till stor del fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans Zanu-PF, som har styrt sedan självständigheten 1980.

När Mugabe tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Robert Mugabe är 93 år. Han är gift med Grace Mugabe, som är 41 år yngre.

Källa: Landguiden

Bakgrund: Kamp om makten efter Mugabe

Robert Mugabe är vid 93 års ålder världens äldste ledare, och en av de afrikanska ledare som suttit längst vid makten. Frågan om vem som ska ta över efter honom tycks den senaste tiden ha accelererat till en maktkamp mellan olika fraktioner.

I början av november fick landets 75-årige vicepresident Emmerson Mnangagwa, även kallad "Krokodilen", sparken från sin post. Mnangagwa är veteran från landets självständighetskamp och har starkt stöd av militären.

På andra sidan i maktkampen står den 93-årige presidenten Robert Mugabes 52-åriga hustru Grace Mugabe, som verkar trakta efter sin makes jobb när han dör eller blir för skör för att behålla sin post. Och om Grace Mugabe inte får jobbet så vill hon åtminstone försäkra sig om att hon går säker under en ny ledning i landet.

Landets arméchef Constantino Chiwenga krävde ett dygn före den påstådda kuppen ett omedelbart stopp för "utrensningar" inom regeringspartiet Zanu-PF av tidigare medlemmar i 1970-talets självständighetsrörelse. Chiwenga förklarade då också att militären inte kommer att "tveka att gå in" för att försvara revolutionen.

Grace Mugabe stöds av bland annat Zanu-PF:s ungdomsförbund som anklagat militärledningen för att underminera författningen genom sitt hot att ingripa i politiken.

ANNONS