Motstridiga uppgifter om Saleh

Uppgifterna om Jemens president Ali Abdullah Salehs hälsa och vistelseort var motstridiga under lördagskvällen. Men ett bräckligt lugn rådde trots allt på Jemens gator.

ANNONS
|

Salehs premiärminister och fem andra sårade tjänstemän flögs under lördagen till Saudiarabien för vård av de skador de fått under fredagens attack mot presidentpalatset, då sju människor dödades och presidenten skadades, rapporterade den statliga nyhetsbyrån Saba.

Enligt saudiska officiella källor väntades även Saleh föras till Saudiarabien.

- Saleh väntas anlända i Saudiarabien i kväll för behandling av skador i halsen och bröstet, sade en anonym källa i Riyadh till Reuters.

Brittiska BBC uppgav att Saleh hade andra gradens brännskador i ansiktet och på bröstet och att en bit granatsplitter på 7,6 cm trängt in under hjärtat.

Motstridiga uppgifter

Men andra källor hävdade att presidenten befann sig på sjukhus i Sanaa med skrapsår och brännsår samt lättare skador i bakhuvudet. En "källa nära presidenten" uppgav för AFP att ett flygplan kommer att transportera fler skadade tjänstemän till Saudiarabien men att Saleh själv kommer att stanna i Sanaa.

ANNONS
- President Saleh har inte lämnat Sanaa. Hans hälsotillstånd kräver inte behandling utomlands, sade en talesman för regimen.

I ett inspelat meddelande som sändes på statlig tv under fredagskvällen sade presidenten att han mådde bra och bara hade fått lättare skador.

Enligt uppgifter från tv-kanalen al-Jazira har presidentens uppgifter tillsvidare tagits över av vicepresidenten.

Bräckligt lugn

Att lämna Jemen när situationen är såpass instabil, ens för medicinsk behandling, skulle göra det svårare för Saleh att behålla makten och till och med kunna ses som det första steget i ett maktskifte.

Enligt uppgift medlade Saudiarabien även fram en ny vapenvila mellan en sammanslutning av jemenitiska klaner och styrkor lojala med president Saleh. Eldupphöret verkade hålla under lördagskvällen, på Sanaas gator rådde ett bräckligt lugn.

ANNONS