Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Katedralen i staden Chabarovsk, där ultranationalisten Sergej Furgal fick 70 procent av rösterna i söndagens lokalval. Arkivbild.

    Motgång för Kremlkandidat i regionval

    Det går dåligt för de Kremlstödda kandidaterna i höstens regionval. När andra röstomgången i Chabarovsk östra Ryssland var avslutad stod ultranationalisten Sergej Furgal från LDPR-partiet som vinnare med 70 procent av rösterna. Den sittande guvernören Vjatjeslav Sjport, som tillhör president Vladimir Putins parti Enade Ryssland, fick bara 28 procent.

    I torsdags ogiltigförklarades segern för den Kremltrogne guvernören i regionen Primorje – myndigheterna i Moskva tyckte att fusket var så pass grovt att valet måste tas om. Också i regionerna Chakassien och Vladimir misslyckades Kremltrogna kandidater med att vinna i första omgången. I Chakassien drog sig Enade Rysslands kandidat ur valet när han inte vann i första omgången.

    Anledningen till att folket vänder sig mot president Putins parti är ett impopulärt lagförslag om höjd pensionsålder samt ökad fattigdom i spåren av de utländska ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.