Brasiliens ex-president Luiz Inácio Lula da Silva kramas om under ett valmöte i Rio de Janeiro i måndags.
Brasiliens ex-president Luiz Inácio Lula da Silva kramas om under ett valmöte i Rio de Janeiro i måndags.

Militärt muller i Brasilien inför dom om Lula

Trycket är hårt på de elva HD-domare som avgör om Brasiliens expresident och favorit inför presidentvalet ska låsas in eller inte. Även högt uppsatta militärer tar ställning mot Luiz Inácio Lula da Silva – och hotar att gripa in.

ANNONS
|

De elva domarna i Högsta domstolen (HD) sattes sig för överläggningarna strax efter klockan 19.00 svensk tid. Många väntar sig att det blir ett långt möte, rapporterar AFP. Det hålls under sträng säkerhet med poliser som blockerat alla vägar till domstolsbyggnaden i centrala Brasilia.

Domarnas beslut gäller juridiska hårklyverier. Men det kan bestämma vilken politisk riktning Brasilien tar framöver, vilket har fått den politiska temperaturen i det redan djupt polariserade landet att närma sig kokpunkten.

Tusentals människor, sammankallade av högerorienterade rörelser, demonstrerade på gatorna i ett femtiotal orter sent i tisdags. I landets största stad São Paulo deltog uppemot 20000 med krav på att Lula ska börja avtjäna sitt fängelsestraff och portas från presidentvalet den 7 oktober.

ANNONS

- Vi vill att Brasilien ska bli befriat från den här skamliga korruptionen. Fängsla Lula och låt Brasilien vända blad, säger demonstranten Mara Massa, till AFP.

HD splittrat

På flera håll manifesterade även ex-presidentens anhängare sitt stöd till honom, och mot en process de anser har politiska motiv.

Lula har dömts till 12 års fängelse, anklagad för att under sin regeringsperiod ha tagit emot mutor från ett byggföretag. Han har dock överklagat domen och samtidigt begärt att han ska slippa häkte under den processen.

Men om han får avslag kan han komma att fängslas redan i veckan. Därmed skulle han få svårt att fortsätta sin kampanj inför valet där han alltjämnt är favorit med omkring 35 procents stöd.

HD-domarna uppges vara splittrade i frågan. Pressen utifrån att döma åt det ena eller andra hållet har varit så stark att chefsdomaren Cármen Lúcia häromdagen såg sig nödgad att gå ut och mana till besinning.

"inväntar dina order"

Men spänningarna har i stället ökat ytterligare sedan arméchefen, general Eduardo Villas Bôas, meddelat på Twitter att militären tar ställning mot "straffrihet". Uttalandet möttes genast av glada tillrop från flera högt uppsatta militärer, som tycks tolka det som en öppning för någon form av militärt ingripande.

ANNONS

"Jag har svärdet vid min sida, sadeln förberedd och hästen redo och jag inväntar dina order", svarar generalen Paulo Chagas. "BEFÄLHAVARE!!!!! Vi står enade i samma skyttegrav", twittrar general Antônio Miotto.

Var militärdiktatur

Att generaler blandar sig i politik är ovanligt och ses av många som stötande, då Brasilien var en militärdiktatur under två decennier fram till 1985.

Uttalandena återspeglar retoriken från Lulas utmanare, ultrahögerkandidaten och ex-militären Jair Bolsonaro som uttryckt sig positivt om diktaturen. Han samlar omkring 17 procents stöd i de senaste mätningarna.

Tecken på det allt hårdare politiska klimatet i landet syntes även i förra veckan, då Lula uppgav att hans kampanjbuss beskjutits.

Häromveckan sköts dessutom vänsterpolitikern och människorättsaktivisten Marielle Franco ihjäl i Rio de Janeiro.

TT

Fakta: Domen mot Lula

Brasiliens tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva – som tillhör socialdemokratiska Arbetarpartiet (PT) och styrde landet i två omgångar 2001–2011 – dömdes i juli i fjol för att ha tagit emot en muta i form av en lyxrenoverad strandbostad från ett byggföretag som suktat efter lukrativa statliga kontrakt.

Straffet sattes då till nio och ett halvt års fängelse.

Lula överklagade domen till en andra instans, som i januari ökade hans fängelsestraff till tolv år och en månad.

Domen har överklagats på nytt. Samtidigt har Lula begärt så kallad habeas corpus, vilket skulle innebära att han slipper fängelse medan överklagandeprocessen fortgår.

Om Högsta domstolen avslår begäran väntas han kunna häktas inom kort.

Ex-presidenten står även inför ytterligare sex korruptionsrelaterade åtal.

Lula nekar till alla anklagelser, och beskriver åtalen mot honom som del i en politisk process för att hindra hans presidentkandidatur.

Källa: AFP, El País

ANNONS