Några av de migranter som organisationen Sea-Watch räddade i lördags går i land i hamnen Reggio Calabria.
Några av de migranter som organisationen Sea-Watch räddade i lördags går i land i hamnen Reggio Calabria.

Migrantfartyg hotas av stängda hamnar

Italiens nye inrikesminister Matteo Salvini hotar med att stänga italienska hamnar för räddningsfartyg, om inte Malta tar emot 100-tals migranter som räddats av en hjälporganisation, rapporterar tidningen Corriere Della Sera.

ANNONS
|

Tidningen hänvisar till ett brev som inrikesministern uppges ha skickat till maltesiska myndigheter.

Salvini kräver enligt uppgifterna att 629 migranter som räddats av den franska organisationen SOS Mediterranee, ska få släppas av i huvudstaden Valletta med motiveringen att det är den säkraste hamnen för fartyget att ankra i.

Italiens inrikesdepartement har ännu inte bekräftat att brevet existerar. En talesperson för Maltas regering säger till AFP att man inte fått brevet, och att Malta inte har någon skyldighet att ta emot migranterna då dessa räddades inom libyskt sökområde, och operationen styrdes från Italien.

ANNONS

Många ensamma barn

Migranterna befinner sig ombord på räddningsfartyget Aquarius som plockade upp dem i sex olika omgångar i centrala Medelhavet under natten. 123 av dem är minderåriga som rest ensamma, elva är småbarn och sju är gravida kvinnor, enligt SOS Mediterranee.

Samtidigt har två tyska räddningsfartyg råkat illa ut. Seefuchs tvingades i hård sjö leta efter en säker hamn med 126 migranter ombord, innan det tilläts lägga till i Pozzallo i Sicilien på lördagen, efter en ordträta mellan Italien och Malta.

Italienska myndigheter höll också kvar räddningsbåten Sea-Watch i hamnen Reggio Calabria i mer än tolv timmar. Ombord fanns över 230 människor som tillbringat fyra dagar i hög sjö, enligt den tyska hjälporganisationen.

"Riskerar människors liv"

Polisen frågade ut Sea-Watch-fartygets kapten i fyra timmar. Även migranter förhördes och journalister ombord fick överlämna vad de filmat. En politisk attack som riskerar livet på människor i sjönöd, anser organisationen.

Agerandet tyder på en kursändring av Italiens nya invandringsfientliga regering.

- Om någon tror att jag inte kommer att röra en fena medan vi får ännu en sommar med idel fartyg som kommer i land, så tror de fel, säger inrikesminister Matteo Salvini från partiet Lega, långt ut på högerkanten.

ANNONS
TT-AFP

ANNONS