Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Merkel andas ut – men får dras med kaxigt SPD

Med den tunga finansministerposten innanför bältet kan Tysklands socialdemokrater sälja in uppgörelsen med Kristdemokraterna som en framgång inför medlemmarna. Om koalitionen godkänns får förbundskansler Angela Merkel vänja sig vid en partner som sticker ut hakan – med sikte på att vinna nästa val.

ANNONS
|

- SPD ser ut att ha lyckats ganska stort, säger Thomas Sommerer, Tysklandskännare och statsvetare vid Stockholms universitet, till TT.

Efter nästan ett dygn av tuffa slutförhandlingar har Kristdemokraterna (CDU/CSU) och Socialdemokraterna (SPD) enats om att bilda ny regering tillsammans. Att charma ett motvilligt SPD var Merkels sista hopp, efter att hon misslyckades med att sy ihop ett brokigt styre med liberaler och gröna.

ANNONS

Socialdemokraterna, som backade rejält i valet och skyllde det på att man i regeringsställning under den gångna mandatperioden hamnat i skuggan av Merkel, lovade först att gå i opposition. Starka röster inom partiet motsätter sig fortfarande en koalition.

- SPD:s förhandlingsposition har varit väldigt stark. Konflikten inom partiet har gjort att hotet om att avtalet inte ska gå igenom varit trovärdigt. Merkel, som verkligen behöver en uppgörelse, har varit i underläge och tvungen att kompromissa, säger Thomas Sommerer.

Knapp marginal

Enligt den tyska tidningen Bild får SPD behålla de viktiga utrikes- och arbetsmarknadsministerposterna – och skördar också den tunga finansministerposten.

- Finansministern har en särskild ställning och kan utmana förbundskanslern genom att lägga in veto för alla planer som regeringen lägger fram, konstaterar Sommerer.

Detaljerna om uppgörelsen är ännu inte kända. Men SPD tros ha fått igenom ändringar i profilfrågor som regler för visstidsanställningar och sjukförsäkring.

ANNONS

Men först måste koalitionen godkännas av SPD:s 464000 medlemmar, i en röstningsprocess som kan dröja några veckor.

- Jag tror att den går igenom, men med ganska knapp marginal. Det skulle inte ge en särskilt tydlig signal, vilket i framtiden kommer att sätta press på hela regeringen när SPD ständigt måste visa inför sina medlemmar att de tar plats, säger Sommerer.

Ändrad EU-politik

Merkel gör troligen sin sista mandatperiod som förbundskansler. Det ger SPD ytterligare motiv att sticka ut hakan.

- Jag tror att SPD:s kalkyl är att regeringen fungerar under några år, tills det blir tydligt att Merkel ska sluta. Under tiden kan de profilera sin utrikes- eller finansminister, med sikte på nästa val.

Under de månader Merkel kämpat med att få till en regering har Tyskland hamnat lite i skymundan i EU. Nu kan förbundskanslern återigen axla rollen som världsledare. Men med ett mer aktivt SPD kan landets EU-politik komma att förändras.

ANNONS

- Om Martin Schulz (SPD:s partiledare) blir utrikesminister kan vi få se ett Tyskland som spelar en mer drivande roll inom EU, och som kanske lägger sig närmare (Frankrikes president) Emmanuel Macrons idéer.

TT

ANNONS