Storbritanniens premiärminister Theresa May under talet vid Downing Street i London.
Storbritanniens premiärminister Theresa May under talet vid Downing Street i London.

Efter Mays utspel – EU kan kompromissa

Storbritanniens premiärminister Theresa May har gått hårt ut mot EU och sagt att brexitförhandlingarna nått en återvändsgränd. Strax därefter kom en trevare om kompromissvilja från EU:s sida.

ANNONS
|

Premiärministern beskrev båda de två alternativ som EU erbjudit som oacceptabla. Men efter hennes utspel meddelade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk att Mays eget så kallade Chequers-alternativ – som nyligen avvisats av flera EU-ledare – ses som ett positivt framsteg och att det kommer att behandlas. Han sade också att en överenskommelse fortfarande är möjlig.

- Ingen vill nå en bra överenskommelse mer än jag. Men EU borde vara tydlig, sade May i sitt tal vid Downing Street i London och krävde att unionen presenterar nya alternativ, rapporterar BBC.

ANNONS

Ett avtal enligt Norge-modellen, där Storbritannien stannar kvar i EU:s inre marknad, respekterar inte resultatet av folkröstningen, eftersom det skulle innebära fortsatt fri rörlighet, enligt May. Det andra alternativet, ett avtal enligt Kanadamodellen (FTA), kan endast erbjudas om Nordirland blir kvar i tullunionen och delar av den inre marknaden.

"Två dåliga alternativ"

Det andra förslaget skulle riskera att skapa en de facto-gräns längs det irländska havet, och därmed bryta upp Storbritannien, enligt May.

- Vi behöver ett omfattande engagemang för att lösa de två återstående problemen i förhandlingarna, sade May som konstaterade att det bara finns två dåliga alternativ och att parterna fortfarande befinner sig långt ifrån varandra.

- Jag har alltid sagt att det är bättre att inte nå en överenskommelse än en dålig överenskommelse, sade hon enligt The Guardian.

Får kritik

Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon kallade Mays uttalande "förskräckligt". I Skottland röstade en majoritet av invånarna för att stanna kvar i EU.

ANNONS

"Det enda avlägset genomförbara sättet att fullfölja brexit på är att stanna kvar på den inre marknaden och i tullunionen. Om PM (May) inte är beredd att göra det borde inte brexit ske", skrev Sturgeon på Twitter.

Labourledaren Jeremy Corbyn kritiserade premiärminiseten i kraftiga ordalag efter hennes tal på fredagen.

- Theresa Mays strategi vid brexitförhandlingarna har varit en katastrof. Tories (Mays parti) har ägnat mer tid åt att gräla med varandra än att förhandla med EU, sade han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Och både inom Mays konservativa parti och inom EU finns krafter som vill att hon ger efter i förhandlingarna. Viljorna som försöker påverka henne drar dock åt olika håll.

Kompromisslöst

Samtidigt som premiärministern påstod att EU inte vill kompromissa, gav hon inga signaler om att själv kompromissa.

- Om EU tror att jag kommer att göra det misstar de sig rejält, sade hon enligt BBC.

ANNONS

Men efter Mays tal sade sig Donald Tusk vara villig både att kompromissa och att titta på Mays Chequers-överenskommelse.

"Efter omfattande överläggningar med medlemsstater har vi, för att gynna förhandlingarna och av respekt för premiärminister Mays ansträngningar, beslutat att behandla Chequers-planen som ett steg i rätt riktning", skrev Tusk i ett uttalande.

Tusk tillade att han senast inför sitt möte med May sagt att Chequers inneburit en positiv utveckling i Storbritanniens inställning till förhandlingarna, och att det visar en vilja att minimera de negativa effekterna av brexit, rapporterar Sky News.

Chequers-överenskommelsen, en medelväg mellan en hård och en mjuk brexit, innebär bland annat att gränserna mellan EU och Storbritannien ska vara ett gemensamt tullområde. Storbritannien ska också behålla viss begränsad tillgång till EU:s inre marknad medan den fria rörligheten begränsas kraftigt. Regler skapas också för att EU-medborgare ska kunna turista, studera och arbeta tillfälligt i Storbritannien utan visum.

TT

Fakta: Hård eller mjuk brexit

Mjuk brexit

• Storbritannien stannar i EU:s tullunion och behåller full tillgång till EU:s inre marknad – en relation lik den som exempelvis Norge har med EU i dag. Det betyder att landet kan handla tullfritt med EU-länderna och inte behöver ha krångliga kontroller vid gränserna.

• Den fria rörligheten för människor blir kvar.

• Landet lämnar EU:s gemensamma fiskeri- och jordbrukspolitik.

• EU-domstolens domar är fortfarande vägledande i Storbritannien. Landet lyder under Europeiska frihandelssammanslutningens domstol, som i sin tur följer EU-domstolen.

• Förslaget kritiseras för att innebära att Storbritannien anpassar sig till EU:s regler – samtidigt som man har mindre att säga till om när de skapas.

Hård brexit

• Storbritannien lämnar helt EU:s tullunion och därmed alla avtal som EU har gjort med externa handelspartner. Det betyder att kontroller inleds vid gränserna, vilket spås skapa svåra förseningar för import av varor till Storbritannien samt prisuppgångar, åtminstone i ett inledningsskede.

• Storbritannien lämnar också EU:s inre marknad. Troligt skulle det i så fall innebära en överenskommelse lik den som EU har med Kanada, där nästan alla varor (inte tjänster) kan handlas tullfritt mellan parterna, men där det finns en uppsättning regler som utgör vissa hinder för handel.

• Ingen fri rörlighet för människor.

• Förslaget skulle kunna innebära en övergångsperiod på två år, förutsatt att EU och Storbritannien enas om skilsmässan inom ramen för EU:s regler.

• Vid en hård brexit har Theresa Mays regering lovat att en alternativ plan för gränsen mot Irland, kallad "the backstop position", aktiveras. Planen innebär att Nordirland stannar i både EU:s tullunion och den inre marknaden, för att undvika en skarp gräns mellan Nordirland och Irland – en mycket kontroversiell del av brexitdebatten i Storbritannien.

• Förslaget kritiseras för att bli kostsamt för britterna och brittiska företag.

ANNONS