Premiärminister Theresa May talar i parlamentet under onsdagskvällen.
Premiärminister Theresa May talar i parlamentet under onsdagskvällen.

May söker plan B – inget gehör från Labour

Theresa May ska ta fram en plan B för Storbritanniens väg ut ur EU om två månader. Men röster höjs för att utträdet bör skjutas fram – samtidigt som oppositionen vägrar komma till förhandlingsbordet.

ANNONS
|

Premiärministern fick sitta kvar på sin post efter att parlamentet röstade för henne med en handfull rösters marginal (325 mot 306) på onsdagen.

Med det mandatet i ryggen vände hon sig till alla ledamöter i kammaren och sade sig vara beredd att samarbeta med alla för att nå ett nytt avtal som parlamentet kan godta.

Men Labour och oppositionsledaren Jeremy Corbyn vill inte slå sig ned med May såvida hon inte utesluter möjligheten att Storbritannien lämnar EU utan att ett avtal är på plats.

Stoppar Labourledamöter

"Det ligger inte i regeringens makt att utesluta ett avtalslöst utträde", skriver Theresa May i ett brev till Corbyn på torsdagen.

ANNONS

Avtalet hon förhandlat fram med Bryssel röstades ned av parlamentet med rekordmarginal. På måndag ska May lägga fram en ny färdplan, en plan B, och en ny debatt planeras till den 29 januari – två månader innan dagen för landets utträde ur unionen.

Redan på onsdagskvällen träffade Theresa May ledare för Liberaldemokraterna, skotska SNP och walesiska Plaid Cymru. Under torsdagen har det hållits ännu fler möten på olika nivåer i Westminster.

Men premiärministerns inbjudan till de andra partierna är en tom gest, anser Jeremy Corbyn. Han uppmanar sina partikollegor att inte över huvud taget träffa ministrar i Mays regering. Om nödvändigt kommer det att kallas till ett nytt misstroendevotum, varnar Labourledaren.

"Släpp röda linjerna"

Oppositionen i parlamentet, med Corbyn i täten, anser att May måste släppa på de röda linjer hon haft i förhandlingarna med EU, som dragit en gräns för hur nära handelsrelationer Storbritannien och EU kan bilda efter utträdet. May har hållit hårt vid dem med motiveringen att landet ska ha större handlingsutrymme att knyta band till andra delar av världen.

EU-vänliga Liberaldemokraterna och skotska SNP vill också få garantier om att det inte blir ett avtalslöst brexit – men också lyfta frågan om en ny folkomröstning.

"Om diskussioner mellan din regering och SNP ska vara meningsfulla måste dessa alternativ ligga på bordet", skriver SNP:s ledare i Londonparlamentet, Ian Blackford, i ett brev till Theresa May.

ANNONS

"Bollen ligger på (regeringens) planhalva", lyder ett uttalande från Liberaldemokraterna.

Vill inte skjuta fram

Som regeringen ser det kommer Storbritannien oavsett att lämna EU den 29 mars. En uppskjutning har inte diskuterats "eftersom vi inte vill göra det", enligt en talesperson för Mays regering. Och EU låter hälsa att de bara diskuterar saken om den brittiska regeringen vill det.

De tidigare premiärministrarna tillika Labourledarna Tony Blair och Gordon Brown har synpunkter på det som sker.

Om Blair var i Mays sits hade han redan börjat förhandla om att skjuta fram utträdet, säger Blair. Samtidigt undrar han var Corbyn håller hus.

- Om landet befinner sig i en kris och premiärministern ber ledaren för oppositionen att komma och prata, så bör han självklart göra det, säger Blair.

Gordon Brown föreslår att regeringen skjuter upp utträdet och blandar in det brittiska folket i processen via så kallade medborgarråd.

TT

ANNONS