Storbritanniens premiärminister Theresa May är hårt ansatt om läget i brexitförhandlingarna. Arkivfoto.
Storbritanniens premiärminister Theresa May är hårt ansatt om läget i brexitförhandlingarna. Arkivfoto.

May: Det är min plan som gäller

Det är min plan som gäller, fastslår Storbritanniens premiärminister Theresa May inför ännu en tung vecka i brexitsammanhang. Internationella valutafonden varnar samtidigt för hårda ekonomiska konsekvenser.

ANNONS
|

Premiärminister May är under hårt tryck på hemmaplan med kritik från såväl vänsteroppositionen i Labour som högerflygeln i det egna Konservativa partiet. Ändå håller hon fast vid sin plan för hur utträdet ur EU ska gå till.

- Alternativet är att det inte blir någon uppgörelse, säger May i en BBC-intervju.

- Om (det brittiska) parlamentet skulle säga "Nej, gå tillbaka och fixa något bättre" – tror vi verkligen att EU i så fall skulle erbjuda oss en bättre uppgörelse? undrar May.

ANNONS

Alpmöte

Premiärministern ska i österrikiska Salzburg på onsdag kväll informera EU:s övriga stats- och regeringschefer om hur hon ser på läget just nu i brexitförhandlingarna. Dagen därpå ska sedan de 27 kvarstannande EU-länderna hålla en egen diskussion i ämnet.

Värdlandet Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz lovar göra vad han kan för att få till ett avtal.

- Jag tror att vi alla är överens om att vi måste göra allt vi kan för att undvika en hård brexit, säger Kurz i Paris efter samtal med Frankrikes president Emmanuel Macron.

IMF-oro

Internationella valutafondens chef Christine Lagarde varnar också för konsekvenserna om Storbritannien skulle lämna EU utan ett avtal.

- Jag är en desperat optimist så jag både hoppas och ber om att det kommer att bli ett avtal mellan EU och Storbritannien, säger Lagarde i London, i samband med presentationen av en årsrapport om den brittiska ekonomin.

ANNONS

- Ett mer abrupt utträde kommer att få mycket värre konsekvenser. Ju större handelshinder det blir i den nya relationen, desto dyrare kommer det att bli, säger Lagarde enligt Reuters.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Tunga veckor om brexit

Här är några kommande tunga datum på vägen mot brexit:

* 18 september: De kvarstannande medlemsländernas EU-ministrar samlas i Bryssel för att diskutera förhandlingsläget.

* 19–20 september: EU-toppmöte i Salzburg där premiärminister Theresa May ska ge en middagsgenomgång om läget, varpå de kvarstannande stats- och regeringscheferna även håller en lunchdiskussion om situationen.

* 30 september: Intern kritik väntas när Mays regeringsparti, Konservativa partiet, samlas i Birmingham för årlig partikonferens (till 3 oktober).

* 18–19 oktober: EU-toppmöte i Bryssel, med hopp om att enas kring ett utträdesavtal – även om det i EU-korridorerna redan spekuleras i att extrainsatt toppmöte måste till i november.

ANNONS