Poliser utanför HDP:s högkvarter i Ankara. Arkivbild.
Poliser utanför HDP:s högkvarter i Ankara. Arkivbild.

Massgripande efter bombdåd i Istanbul

Nästan 200 företrädare för det prokurdiska partiet HDP har gripits av turkisk polis, efter helgens bombdåd i Istanbul. Utrikesminister Margot Wallström (S) uppmanar Turkiet att agera "vettigt" efter attentatet.

ANNONS
|

- Vi har ju sett för mycket av att man under förevändning av att bekämpa terrorismen också vidtar åtgärder mot fri media och oppositionen, konstaterar Wallström.

De 198 personer som gripits anklagas för kopplingar till den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan, rapporterar AFP med hänvisning till den turkiska statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Insatsen genomfördes sedan en utbrytargrupp från PKK, Kurdistans frihetsfalkar (TAK), tagit på sig lördagens bombdåd i Istanbul, då 44 människor dödades.

ANNONS

HDP:s språkrör sitter redan frihetsberövade i väntan på en rättegång om påstådda band till PKK.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är inte förvånad över hur Turkiet har svarat på attentatet i Istanbul.

- Det var väl många som förväntade sig att ett sådant här dåd inte skulle mötas med likgiltighet utan att man skulle besvara detta med kraft. Nu gäller det att det görs med respekt för internationell lag och på ett sätt som är proportionerligt och vettigt, säger hon i samband med dagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

ANNONS