Den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Arkivbild.
Den palestinske presidenten Mahmud Abbas. Arkivbild.

Mahmud Abbas fortfarande kvar på sjukhus

Den 82-årige palestinske presidenten Mahmud Abbas som sägs ha lunginflammation väntas bli utskriven från sjukhuset i Ramallah på fredag, enligt de behandlande läkarna. Men sjukhusvistelsen har dragit ut på tiden och spekulationer om Abbas hälsoläge är igång.

ANNONS
|

Den 15 maj genomgick Abbas en mindre öronoperation och kunde lämna sjukhuset efter några timmar. Den 18 maj lades han in igen, även då för ett kortare besök. I söndags var han tillbaka igen, och sjukhusets chef sade att anledningen var att tester behövde göras efter öronoperationen.

Men Abbas, som röker mycket, blev kvar och det kom fram att han hade lunginflammation. Därefter har olika budskap kommit om när Abbas ska bli utskriven, men alla har passerat medan presidenten blivit kvar.

Abbas genomgick också läkarundersökningar i USA i februari.

ANNONS

Palestinska medier rapporterar nu att han sköter sina plikter från sjukhuset.

Abbas, som inte har någon uppenbar efterträdare inom hans al-Fatahrörelse, är en nyckelfigur i konflikterna med både Israel och den rivaliserande palestinska islamistiska rörelsen Hamas. Om han skulle dö som president skulle, åtminstone i teorin, parlamentets talman gå in som tillfällig ledare. Men talmansposten hålls nu av en Hamasrepresentant och det anses troligt att Fatah skulle ifrågasätta hans legitimitet.

TT-Reuters

Fakta: Mahmud Abbas

Mahmud Abbas, även kallad Abu Mazin, är född 1935 och palestiniernas president sedan 2005.

Efterträdde Yasser Arafat på posten, liksom som ledare för den palestinska paraplyorganisationen PLO, i vilken Abbas regeringsparti al-Fatah är den största rörelsen.

Blev 2003 premiärminister, en nyinrättad post, men avgick senare samma år sedan han saknade tillräckligt stöd från Arafat.

Abbas styr egentligen bara över den av Israel ockuperade Västbanken, medan Hamas kontrollerar Gazaremsan.

ANNONS