President Nicolás Maduro på en presskonferens i fredags.
President Nicolás Maduro på en presskonferens i fredags.

Maduro vapenskramlar – USA varnar

Venezuelas ifrågasatte president Nicolás Maduro låter militären testskjuta sina tyngre vapen i en maktdemonstration. Från amerikanskt håll låter man meddela att alla hot mot den folkvalda nationalförsamlingen kommer att få konsekvenser.

ANNONS
|

Tidigt på söndagsmorgonen avfyrade venezuelanska soldater raketeld, pansarvagnseld och luftvärnskulsprutor mot utplacerade mål vid militärbasen Paramacay, under överinseende av den ifrågasatte presidenten Nicolás Maduro och försvarsminister Vladimir Padrino.

- Ingen respekterar de svaga, de fega – förrädare. I denna värld respekteras de modiga, de tappra, styrka, slog Maduro fast och markerade inför omvärlden att landets militär fortfarande står bakom honom.

ANNONS

Uppvisningen åtföljdes av en nätkampanj från Maduros regering med parollen "Alltid lojal, aldrig en förrädare" – dagen efter att Venezuelas försvarsattaché i USA bytt sida.

"Får tydligt svar"

USA varnade samtidigt för att alla former av hot mot oppositionsledaren Juan Guaidó – som utropade sig själv till Venezuelas president i onsdags – kommer att bemötas.

"Allt våld och alla hot mot USA:s diplomatiska personal, Venezuelas demokratiska ledare Juan Guaidó eller mot själva nationalförsamlingen skulle utgöra ett allvarligt angrepp på rättssäkerheten och kommer att bemötas med ett tydligt svar", twittrade USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton.

Nicolás Maduro har sagt att de diplomatiska relationerna med USA ska brytas, men har senare lättat på den tidsfrist han gav den amerikanska ambassadpersonalen för att lämna landet. USA har inte gått med på detta, eftersom landet inte längre anser att Maduro är Venezuelas president.

Juan Guaidó är ordförande i den venezuelanska nationalförsamlingen, som har åsidosatts av Maduros regering och som USA anser vara landets enda folkvalda institution.

I turkisk intervju

- Allt som händer har med USA att göra. De attackerar oss och tror att Venezuela är deras bakgård, säger Maduro i en intervju med den turkiska tv-kanalen CNN Türk som publicerades tidigare på söndagen.

ANNONS

Turkiet är ett av få länder som uttryckt sitt stöd för Maduroregimen. CNN Türk ägs till hälften av ett regeringstroget bolag som äger flera av Turkiets största medier.

I intervjun avfärdade Maduro det ultimatum som EU och flera stora EU-länder ställt honom inför: Utlys nya, demokratiska val inom åtta dagar – annars kommer vi att betrakta Juan Guaidó som landets rättmätige ledare

- Ingen kan ge oss ett ultimatum, sade han, och fortsatte:

- Venezuela har inte med Europa att göra. Det är otroligt fräckt.

Sverige har inte gjort något enskilt uttalande i frågan. Utrikesminister Margot Wallström (S) hänvisar till EU:s gemensamma uttalande där Maduro uppmanas att kalla till nyval.

Meddelande till Trump

Maduro utesluter inte ett möte med USA:s president Donald Trump.

- Det är inte omöjligt, men inte troligt. Jag har skickat många meddelanden till Donald Trump, sade han till CNN Türk.

ANNONS

Den avhoppade försvarsattachen, överste José Luis Silva, har varit Venezuelas högsta militära sändebud i USA. Han uppmanar de väpnade styrkorna i hemlandet att erkänna oppositionsledaren Juan Guaidó som landets ledare.

- I dag talar jag till folket i Venezuela, och speciellt mina bröder i landets väpnade styrkor, för att de ska erkänna president Juan Guaidó som den ende rättmätige presidenten, sade Silva i en video som sägs vara inspelad på landets ambassad i Washington.

- Vi beväpnades för att försvara landets suveränitet. De utbildade oss inte genom att säga: "Det här gör vi för att ni ska attackera ert folk, för att ni ska försvara den regering som har makten", fortsatte han.

Mindre uppror

Venezuelas försvarsdepartement svarade med att twittra ett foto på Silva med "förrädare" skrivet i rött över bilden.

Det oppositionella lägret har sammanställt pamfletter med de förslag till amnesti för militärer som Juan Guaidó utlovar. Aktivister sprider dem i det offentliga och anhängare uppmanas att dela ut dem bland släkt och vänner inom det militära.

ANNONS

Ett par mindre uppror har brutit ut i Venezuelas militär de senaste månaderna, men det har inte varit någon omfattande revolt. Nicolás Maduros vapendemonstration på söndagen genomfördes symboliskt nog på Paramacay-basen, där ett anfall från en grupp oppositionella militärer avvärjdes i augusti 2017.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Venezuela

Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chavez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars intäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har flytt till grannlandet Colombia, den största flyktingvågen i Colombias historia.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS