Macron togs emot som segrare

Emmanuel Macron togs sent i går kväll emot som en segrare. ”Vår president”, skanderade folksamlingen utanför hans kontor i Paris. Samtidigt var många Parisbor besvikna över extremhögerns valframgång

ANNONS
|

– Jag känner mig ledsen. Över 20 procent röstade på extremhögern, säger juridikstudenten Joseph Nataf.

Han sitter på en bar vid restaurangtäta Bastiljplatsen (Place de la Bastille) i centrala Paris. Bastiljen har en symbolisk betydelse för starten av den franska revolutionen 1789 och under gårdagskvällen är många antifascister samlade för att protestera mot Marine Le Pen och hennes högerpopulistiska Nationella fronten. När första valresultatet kommer vid 20-tiden hörs burop från folksamlingen och de uppmanar till bojkott av valet. Många poliser är på plats och flera gator är avspärrade.

Joseph Nataf och vännen Laurène Bellorini säger att de inte har någon lust att delta i några våldsamma protester utan föredrar att diskutera politik i lugn och ro. Joseph Nataf tar en klunk av ölen och säger att han in i det sista hoppades på att hans favorit Socialistpartiets Benoît Hamon skulle gå vidare till en andra omgång tillsammans med yttervänsterns Jean-Luc Mélenchon.

ANNONS

– Jag visste någonstans att det skulle bli omöjligt. Men jag röstade med hjärtat.

Laurène Bellorinis mobil plingar till och hennes studiekollegor skickar hjärtan.

– De är glada över resultatet. Vi läser handel tillsammans så de gillar såklart Macron, säger hon och syftar på presidentkandidatens förflutna som bankman.

– Jag röstade också på honom eftersom han var den minst sämst av kandidaterna. Men jag röstade inte för Macron, jag röstade mot Le Pen, fortsätter hon.

Bättre stämning vid Macrons kontor

I en annan del av huvudstaden är det en positivare och gladare stämning. Flera personer väntar sent på söndagskvällen utanför Emmanuel Macrons kontor i det femtonde distriktet i de sydvästra delarna av staden. När den oberoende socialliberalen kommer ut ur lokalerna applåderar folk, ropar bravo och filmar med sina mobilkameror. Macron möter sina väljare med ett stort leende och gör segergest. Entreprenören Thomas Kerting säger att han är mycket nöjd och tror på ledarens politiska rörelse En Marche.

– Macron ger hopp. Han är ambitiös och är en humanist som för folk tillsammans.

Thomas Kerting är tillsammans med de andra supportrarna redan övertygade om vem som blir landets nästa president.

– Det blir 70 procent till Macron och 30 till Le Pen.

Tolv timmar tidigare, klockan åtta på söndagsmorgonen, öppnade de närmare 70 000 vallokalerna runt om i landet. GP var på plats i flera vallokaler för att ta tempen på huvudstaden under valdagen. I vallokalen närmast rådhuset i Paris är Leon Bernard Aziza en av de första att rösta.

ANNONS

– Jag röstar på Le Pen, säger han och visar stolt upp sin valsedel.

Röstade för första gången på 30 år

Leon Bernard Aziza, som driver en bistro i närheten, berättar att han inte har röstat på 30 år men i år kände han att det var viktigt att göra sin röst hörd. Han vill få ett stopp på terrorattacker och anser att det bara finns en kandidat som tydligt kan få till en förändring.

– Jag menar, hur kunde de släppa ut mannen som sköt ihjäl polisen? Det måste till ett slut på den här slappheten.

Han syftar på skottlossningen på Champs-Élysées i torsdags kväll när 39-årige Karim Cheurfi mördade en polis. Cheurfi hade tidigare begått flera våldsamma angrepp mot poliser och suttit i fängelse för mordförsök.

På grund av polismordet och de många terrordåd som drabbat landet de senaste åren är säkerheten förhöjd under valdagen. Alla som ska in och rösta i den pampiga artonhundratalsbyggnaden måste först passera en säkerhetskontroll. Vissa slipper däremot undan, som Marie Zupan och de andra nunnorna från den intilliggande kyrkan St Gervais. Marie Zupan tycker att det var extra svårt att rösta i år. Det var först efter att hon läst igenom de elva kandidaternas valprogram som hon kom fram till sitt beslut. Tidigare har hon alltid röstat på center-högerkandidaten vilket skulle innebära François Fillon. Men hon tycker att han har gått för mycket åt höger. I stället föll valet på hon Emmanuel Macron.

ANNONS

– Jag röstar först och främst för EU och öppenhet, säger hon och tillägger att hon till hälften är slovensk.

Den 7 maj går fransmännen till en andra valomgång i presidentvalet där det kommer att stå mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen.

ANNONS