Carl Skau svensk ambassadör och biträdande representant i säkerhetsrådet. Arkivbild.
Carl Skau svensk ambassadör och biträdande representant i säkerhetsrådet. Arkivbild.

Mörkt läge för svenskt FN-förslag

För att bryta dödläget i FN:s säkerhetsråd försökte Sverige lägga fram ett utkast till en ny FN-resolution om läget i Syrien. Men efter diskussioner i säkerhetsrådet visade det sig att Ryssland var tveksamt till förslaget.

ANNONS
|

Sverige hade tagit fram ett utkast till en FN-resolution som föreslog att FN skulle skicka en särskild nedrustningsgrupp till Syrien för att "en gång för alla" få bort de kemiska vapnen från Syrien. Förslaget innebar också nya bestämmelser hur ansvar för kemvapenattacker ska kunna utkrävas samt en försäkran om att organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) ska få full tillgång till de syriska kemvapenlagren.

"En annan logik"

Men enligt Carl Skau, svensk ambassadör och biträdande representant i FN:s säkerhetsråd föll allting på att Ryssland var tveksamt till förslaget.

- Vi hade ett brett stöd bland de valda medlemmarna av säkerhetsrådet, de avfärdade inte någonting i förslaget, men det enda landet som uttryckte tveksamhet var Ryssland, säger Skau i en intervju med TT. Även USA var öppna att titta på förslaget.

ANNONS

Mötet i säkerhetsrådet följdes av informella möten där Sverige fortsatte med försöken att få med sig Ryssland.

- Vi fick en känsla av att nu är det en annan logik som tar överhanden, en militär logik, säger Skau. Men vi ger inte upp hoppet, vi fick ytterligare en förmiddag nu.

"Mycket farlig situation"

På fredag förmiddag amerikansk tid kommer säkerhetsrådet att fortsätta sina överläggningar, denna gång på initiativ av Ryssland. Men då kommer mötet framförallt att handla om det militära hotet mot Syrien och den eventuella USA-ledda attacken.

Enligt den ryske FN-ambassadören Vasilij Nebenzija är läget mycket kritiskt.

- Detta är en mycket farlig situation eftersom vår militär finns i området och läget kan eskalera, säger han.

I tisdags misslyckades de 15 medlemsländerna i säkerhetsrådet med att enas kring tre olika resolutionsförslag angående det misstänkta kemvapenanfallet i den syriska staden Douma.

ANNONS

TT-Reuters-AFP

ANNONS