Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180104-syrienoro-591327_se.hp_1.jpg
Bild från en tidigare attack mot östra Ghouta i november 2017. Arkivbild.

Många dödsoffer i östra Ghouta

Drygt 40 civila och soldater har de senaste två dygnen dödats i det rebellkontrollerade området östra Ghouta i Syrien, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Syriska regeringsstyrkor försöker häva belägring av en armébas i området.

Enligt SOHR, som bevakar kriget från Storbritannien, har 29 civila i östra Ghouta dödats i räder genomförda på onsdagen av ryskt stridsflyg samt av syriska regeringsstyrkors artillerield. De flesta dödsoffer krävdes i staden Misraba.

Offer fördes till sjukhuset i Douma, där en av AFP:s korrespondenter såg människor vårdas. Medicinsk personal försökte förgäves återuppliva ett spädbarn som dragits fram ur rasmassorna. En liten flicka hade allvarliga skador i ansiktet.

Och medan regeringsstyrkorna försökte erövra mark för att häva blockaden av armébasen där omkring 250 soldater är instängda råkade de ut för rebellernas granatbeskjutning och 14 soldater dödades, enligt SOHR.

Östra Ghouta ligger nära Syriens huvudstad Damaskus. Den statliga syriska nyhetsbyrån Sana rapporterar också att en kvinna dödats och 22 personer skadats i Damaskus gamla stad av en granat avlossad av rebellerna.

Bakgrund: Belägrade östra Ghouta

Rebellalliansen Fria syriska armén inledde en offensiv mot huvudstaden Damaskus från förorter i Ghouta i juli 2012, drygt ett år efter att upproret mot regimen inleddes.

När striderna blossade upp igen i slutet av 2012 hade rebellerna etablerat sitt fäste i östra Ghouta – som började utsättas för intensiva bombningar och artilleribeskjutning. Från och med 2013 hade regimen hela området under belägring.

I augusti 2013 dödades hundratals människor av alla åldrar i en kemvapenattack som bland annat riktades mot östra Ghouta. Oppositionen, liksom USA, anklagade regimen, som dock nekade.

Efter att bilder släppts på svårt undernärda barn i östra Ghouta fördömde FN i oktober 2017 "det medvetna svältandet av civila som en krigsmetod".

Östra Ghouta var en gång ett av landets viktigaste jordbruksområden. Men belägringen har lett till allvarlig brist på mat och medicin. Över 1 100 barn lider av akut undernäring enligt FN:s barnfond Unicef.

I maj i i fjol klassades området som en av fyra zoner där striderna skulle dämpas. Men regimen höll kvar sin blockad och bombade på nytt Ghouta i november. Då dödades 211 civila enligt Syriska människorättsobservatoriet.

Källa: AFP

MEST LÄST